Finland konfiskerar ryska egendomar – ”En unik situation”



Beslutet att beslagta ryska tillgångar i Finland har sin bakgrund i Rysslands annektering av Krim år 2014. Förra året beslutade skiljedomstolen i Haag att Ryssland skulle betala kompensation till ukrainska bolag som drabbats av annekteringen. När Ryssland inte betalade sökte de kompensation genom att få tillgångar beslagtagna av västländer.

Finland tog åtgärden och Utmätningsverket i Finland har beslagtagit ett antal fastigheter, bostäder och tomter som tillhör den ryska staten. Särskilt har fastigheter på Åland varit i fokus, inklusive en strandtomt som kallats ”Putins sommarstuga”. Många av dessa fastigheter står tomma och förfaller, vilket tyder på att Ryssland inte har någon användning för dem men ändå inte vill göra sig av med dem.

Ryssland har reagerat negativt på beslutet och bland annat kallat upp Finlands ambassadör för att protestera. Finland har försökt förklara att beslutet inte är politiskt motiverat utan att det är domstolarnas oberoende som ligger till grund. Ryssland ser dock händelsen som en politisk provokation.

Det är ännu oklart vad som kommer att hända med de beslagtagna tillgångarna. För tillfället innebär beslutet att den ryska staten inte kan sälja eller överlåta tillgångarna till någon annan. Beslagen fungerar som en slags reservation så att de i framtiden kan omvandlas till pengar som ska gå till de ukrainska bolagen som kräver kompensation.