Artikeln handlar om byn Kallio som offrades på 70-talet när en damm byggdes för att säkra vattentillförseln till Aten. Byborna flyttades och husen översvämmades när vattnet släpptes på. Nu, på grund av rekordtorka och avsaknad av regn, har vattennivåerna sjunkit så pass att flera hus återigen syns ovanför ytan. Totalt var det 80 byggnader som offrades, inklusive en kyrka och en grundskola.
Invånarna trodde att de aldrig skulle se Kallio igen, men byn har återvänt på grund av de sjunkande vattennivåerna. Vattenkrisen i Grekland har blivit allt mer akut, och återkomsten av byn är ett bevis på detta. En tidigare invånare beskriver situationen som ”mardrömslik” och att om det inte regnar till vintern kommer problemet att bli ännu värre. Vice borgmästaren i Kallio uppskattar att vattennivån har sjunkit 40 meter bara i år.
Vattenbristen i Grekland har förvärrats av sommarens rekordhetta, som har lett till flera dödsfall och skogsbränder. Åtgärder tas för att förbättra vattensituationen och säkra vattentillförseln till huvudstaden. Invånarna uppmanas att inte slösa med vatten.