Sommarvärmen har satt fart på algblomningen i Östersjön de senaste veckorna. Att det nu blåser mer väntas dock driva bort bakterierna från kusten, enligt SMHI.
Vädret de senaste veckorna har gynnat tillväxten av algblomning.
– Det har ju varit lugnt och stilla och varmt väder så det har ju varit rätt mycket cyanobakterier i Östersjön, säger Karin Wesslander, oceanograf vid SMHI.
Nu har det dock börjat blåsa från kusten. SMHI:s senaste prognos visar att bakterierna kommer att driva ut från kusten, bort från badstränderna, och blandas ner i vattnet.
Försvinner inte
– Det är inte som att de försvinner, cyanobakterier finns kvar i vattnet men de här ansamlingarna blandas ner i vattnet så att det inte blir ett problem för oss som vill bada, säger Wesslander.
”Algblomning” – som det kallas i vardagsspråket – är ansamlingar av cyanobakterier. Dessa bakterier trivs generellt i varmt och stilla vatten, vilket gör att de utvecklas mest i juli och augusti.
– Men vi ser nu att det är mer och mer i juni, eftersom det är varmare nu i juni.
Algblomning ser oftast grönt, blågrönt eller gulaktigt ut och är fyllt av små tråd- eller prickformade växtplankton. De vanligaste giftproducerande arterna finns inom gruppen cyanobakterier. Ungefär 50 procent av dem är giftiga, enligt Länsstyrelsens informationscentral för Egentliga Östersjön.
Trivs i Östersjön
I Sverige är det framförallt i Östersjön som cyanobakterierna utvecklas.
– Det är därför att det är låg salthalt i Östersjön, förklarar Wesslander.
Hon säger att bakterierna inte trivs i vatten som är för salt.
– Det har funnits år där cyanobakterier har följt med i strömmen genom Öresund och upp till Kattegatt, men de har inte kunnat växa till där riktigt eftersom det är så salt vatten.