Sedan 2020 har flera späckhuggare utgjort ett problem vid Gibraltarsundet, vid Portugals kust och utanför de skotska Shetlandsöarna. De ger sig på segelbåtar och deras roder – dessutom verkar späckhuggarna lära sig av varandra.
De senaste tre åren har de gett sig på båtar i Gibraltarsundet över 500 gånger och alla gånger har någon eller några ur samma grupp med cirka 15 valar varit involverade.
Sedan 2020 har attackerna dessutom ökat stadigt från 52 per år till 207 rapporterade attacker under 2022.
Varför attackerar späckhuggarna?
Forskarna är inte helt ense om vad attackerna beror på. Troligt är att ett djur börjat detta beteende efter en incident med en båt. Biologer vid universitetet i Aveiro i Portugal som forskat på fenomenet tror att så kan ha varit fallet med en särskild hona – White Gladis.
White Gladis fastnade i ett nät 2020, och efter händelsen är det också hon som synts vid attackerna tillsammans med sju andra unga späckhuggare.
Marinbiologen: De kanske tycker det är kul
Enligt Jimmie Lindell, marinbiolog med fokus på späckhuggare, kan det också vara så att späckhuggarna helt enkelt tycker att det är kul.
– De är väldigt intelligenta djur. Man ser att de hittar på massa saker – ha en manet i munnen eller balansera en lax på huvudet, säger han.
Han beskriver späckhuggare som “påhittiga och lekfulla”, men påminner även om att det faktiskt rör sig om en utrotningshotad population.
– Det kan vara så att de har många stressande faktorer som gör att det kan röra sig om ett stressbetingat beteende, säger han.
Vad kan båtar göra för att undvika en attack?
– Det viktigaste är att hålla sig uppdaterad. Om man inte måste segla i regionen så är det att avråda.
Se när späckhuggarna ger sig på båtarnas roder i videon ovan.