Uppdaterad 14:40 | Publicerad 14:37
Regeringens linje är fortsatt att Sverige ska bli medlem i Nato efter alliansens stormöte i Vilnius nästa vecka.
Men förhandlingarna med Turkiet har gått trögt och nu hoppas regeringen att de nya samtalen med USA kan få effekt.
– Det är ett uttryck för USA:s djupa engagemang för att vi ska bli fullvärdiga medlemmar till Vilniustoppmötet, säger försvarsminister Pål Jonson (M).
På torsdagen möts utrikesministrarna för Sverige, Finland och Turkiet tillsammans med representanter för Nato i Bryssel för nya förhandlingar om det svenska Natomedlemskapet. Klockan 16:30 planeras en presskonferens efter mötet.
Mötet, som är extrainsatt, hålls med mindre än en vecka kvar till Natos stormöte i Vilnius. Turkiet och Ungern håller fortsatt emot ett svenskt medlemskap och trots att tiden nu håller på att rinna ut för att Sverige ska bli fullödig medlem i militäralliansen, är regeringens linje fortsatt att så ska bli fallet.
– Det är vår förhoppning och vi ser starka skäl varför det vore bra för svensk säkerhet men också varför det vore bra för Nato. Nato arbetar nu hårt för att stärka sina regionala planer, ett svenskt Natomedlemskap skulle stärka den regionala planeringen, säger försvarsminister Pål Jonson.
”Välkomnar naturligtvis att Biden bjöd in”
Under gårdagen var statsminister Ulf Kristersson på besök i Washington för ett möte med president Joe Biden, där det svenska Natomedlemskapet var huvudnumret. Mötet är ytterligare en försäkran om att stödet för ett svenskt medlemskap är starkt, anser försvarsminister Pål Jonson.
– Vi välkomnar naturligtvis att president Biden i går bjöd in statsministern och det är ett uttryck för USA:s djupa engagemang för att vi ska bli fullvärdiga medlemmar till Vilniustoppmötet, säger han.
På frågan om det är praktiskt möjligt för både det turkiska respektive det ungerska parlamentet att hinna med att ratificera den svenska ansökan till och med mötet i Vilnius, som hålls mellan tisdag och onsdag nästa vecka, svarar försvarsministern att det absolut är görbart.
– Att det är tekniskt, praktiskt, möjligt borde det rimligen vara, säger Pål Jonson.
Natoprocessen har ju dragit ut på tiden, är det fortfarande expressfart som Sverige håller mot Nato?
– Det måste man ju ändå säga. Nato har utvidgats ett antal gånger sedan det grundades 1949 och det är fortfarande en rekordsnabb process att 28 av de dåvarande 30 allierade hade ratificerat den svenska och då den finska ansökan på fyra månader.
– Vi är också militärt mycket djupare integrerade i dag än innan vi fick invitee-status. Så processen har gått bra på militärt område och vi är hoppfulla om att vi kan bli fullvärdiga medlemmar till Vilnius, men det finns inga garantier och ytterst landar detta i att Turkiet fattar turkiska beslut och Ungern fattar ungerska beslut.
Försvarsministern står fast vid att Sverige är säkrare nu än innan ansökan till Nato skickades in, trots att vi än så länge hålls utanför alliansen.
– På grund av vår invitee-status har vi fått säkerhetsförsäkringar från viktiga länder som USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och de andra nordiska länderna, men för att fullt ut integrerad i Natos gemensamma försvarsplanering behöver vi bli allierad.