Klockan tickar innan till Nato-toppmötet i Vilnius och inget turkiskt besked finns i sikte.
Tonen efter dagens extrainsatta möte kommer avslöja om det kommer bli av, tror Michael Sahlin.
– Mirakel har hänt förr, men det verkar nästan helt omöjligt om det inte sägs något i dag, säger den före detta Turkiet-ambassadören.
I dag hålls ett extrainsatt möte mellan Sverige, Finland och Turkiet i Bryssel.
Mötet leds av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, och på plats kommer utrikesministrar, nationella säkerhetsrådgivare och underrättelsechefer att vara.
Det här är troligtvis Sveriges sista chans att ratificeras innan Vilnius, enligt Michael Sahlin som är före detta svensk ambassadör i Turkiet.
– Mötet i dag är ruskigt viktigt.
Fakta på bordet
I går sågs Ulf Kristersson och Joe Biden i Vita huset, vilket Michael Sahlin kallar en demonstration av ländernas goda relation.
– Att Turkiet sinkat oss så länge har lett till att den svenska Natoansökan har fått en reklamskjuts i andra Natohuvudstäder. Det är en paradox, vi har också fått väldigt positivt genomslag i Nato.
Men muntra toner räcker inte längre. Nu är det bara en vecka till Vilnius. Dagens möte är den sista chansen för Sverige att övertyga Turkiet att få igenom en ratifikation innan mötet.
– Svensk officiell linje präglas av en trygg optimism, att det här ska ordna sig, utan att man förklarar vad optimismen grundar sig i.
Tonen efter möte kommer avslöja vart de olika parterna står.
– Man kan inte rapportera det som en framgång att ”mötet skedde i en munter ton” eller att ”vi har gjort framsteg”. I dag måste det rapporteras konkret. Sägs det inte någonting väldigt konkret att saken är i box, då kommer det inte hinnas med en turkisk ratifikation innan Vilnius.
Vad kommer tas upp på mötet
Men, Sverige skulle kunna ta upp vissa saker på dagens möte som kanske skulle kunna få Turkiet att ändra sig.
I dag dömdes en man till fängelse i fyra år och sex månader, bland annat för att samla in pengar till PKK. Han döms också till utvisning.
– Det vore lite av ett skamgrepp från vår sida, men vem vet?
Oavsett vad Erdogan vill finns det en tydlig sak som försvårar för honom. Koranbränningarna i Sverige har skapat ett vrede på många platser i värden – däribland Turkiet.
– Men Erdogan har en sån makt efter att ha vunnit valet, och han har en lojal press. Om han skulle hålla ett tal kommer den regimstödjande medievärlden snabbt visa förståelse för honom.
– Det går att svänga på en femöring om man är Erdogan – och ändå komma undan med det.
Spelar det någon roll
På mötet i Vilnius ska planen läggas för förvaret av norra Europa. Det kommer ta politiska bestlut på statschefsnivå.
Sverige kommer i nuläget vara med genom vår ”invitee-status” – men inte som beslutande medlemmar.
– Det kan bli lite trassligt i förhållande till Finland, med tanke på att de är fulla medlemmar.
– Allt kommer hänga på i vad det står i slutdokumentet från Vilnius.