Amerikanska diplomater har hållt hemliga möten med Ryssland – bakom Joe Bidens rygg.
I april mötte gruppen utrikesminister Sergej Lavrov i New York, enligt källor till NBC.
– Biden-administrationen sanktionerade inte dessa diskussioner, säger Vita husets talesperson enligt The Guardian.
En grupp av före detta toppnamn i USA:s säkerhetstjänst har fört hemliga samtal med ryska politiker med nära band till Kreml, skriver NBC.
Målet med mötena har varit att lägga grunden för ett slut på kriget i Ukraina, säger sex insatta källor till den amerikanska tv-kanalen. Och mötena har skett bakom ryggen på USA:s president Joe Biden.
– Biden-administrationen sanktionerade inte dessa diskussioner, säger en talesperson för USA:s utrikesdepartement enligt The Guardian.
– Och som vi har sagt flera gånger, ingenting om Ukraina utan Ukraina.
Talespersonen syftade på USA:s policy att inte diskutera möjliga sätt att avsluta kriget på utan ukrainska representanter närvarande.
Träffade Lavrov
I april träffade representanter från den hemliga gruppen Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i New York. Mötet berörde krigets mest brännande ämnen – som de områden Ryssland har ockuperat och hur man ska kunna avsluta kriget på ett sätt som båda sidor är nöjda med.
I mötet med Lavrov fanns Richard Haass, en före detta detta diplomat, en avgående chef för utlandsrelationsrådet, Europaexperten Charles Kupchan och Rysslandsexperten Thomas Graham, uppger NBC. Källorna har velat vara anonyma eftersom det är hemligstämplad information de avslöjat.
”Inga officiella möten”
Ingen av de utpekade i gruppen har velat kommentera mötet, men under fredagen skrev Haass generellt om fördelen med diskussionerna i ett blogginlägg på plattformen Substack:
”Eftersom de inte är officiella möten känner sig deltagarna mer bekväma med att tala ärligt och testa nya idéer eller förslag”, skrev han.
”Det viktiga är att sådana möten är samtal, inte förhandlingar. De inblandade talar för sig själva, inte för någon institution de är anslutna till, och absolut inte för den amerikanska regeringen även om relevanta regeringstjänstemän hålls informerade om vad som händer.”
Föreslog ny strategi
Enligt källorna har diskussionerna haft som mål att hålla kommunikationen mellan USA och Ryssland så öppen som möjligt – och få en uppfattning om vilka områden där det skulle kunna finnas rum för kompromisser eller förhandlingar som skulle kunna leda till ett slut på kriget.
I april skrev Haass och Kupchan en krönika i magasinet Foreign Affairs med rubriken ”Väst behöver en ny strategi i Ukraina – en plan för att gå från slagfältet till förhandlingsbordet”.
Vapenvila och fredssamtal
Författarna förutspådde ett dödläge i konflikten – och tyckte att USA borde föreslå en vapenvila där en ”demilitariserad zon” skapades.
”En neutral organisation – antingen FN eller Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa – skulle kunna skicka in observatörer för att övervaka och genomdriva vapenvilan och tillbakadragandet,” skrev de.
”Om vapenvilan håller så bör de följas av fredssamtal.”
Diskussionerna har ägt rum med Biden-administrationens kännedom – men inte under ledning av presidenten. Efter mötena har de före detta tjänstemännen informerat Vita husets säkerhetsråd, enligt källorna.
Spår två-diplomati
Den hemliga kommunikationen med Ryssland kallas på diplomatspråk för ”spår två-diplomati”, vilket innebär inoficiella samtal som inte omfattar någon som sitter i regeringen. I Lavrov-mötets fall handlar det snarare om ”spår 1,5-diplomati” – eftersom en sida av diskussionen är en nuvarande tjänsteman.
På USA-sidan har några tidigare tjänstemän från försvarsdepartementet deltagit, bland dem Mary Beth Long, som är före detta biträdande försvarssekreterare.
Minst en före detta amerikansk politiker har rest till Ryssland för diskussioner om kriget, enligt NBC:s källor.
”Inte utan Ukraina”
På Rysslands sida är det bland annat akademiker, ledare från större tankesmedjor eller researchinstitut som deltagit i samtalen – samt personer nära president Vladimir Putin eller med god insyn i Kremls beslutsfattande.
Varken Vita husets säkerhetsråd eller Rysslands ambassad i Washington har velat kommentera uppgifterna, skriver NBC.
Det vill inte heller Ukrainas regering, som avstår från att kommentera specifika rapporter baserade på icke-namngivna källor.
– Vår position är oförändrad – Ukrainas öde kan inte bestämmas utan Ukraina. Det har presidenten och många av våra officiella talare pratat om många gånger. Inte anonymt utan ganska specifikt och öppet, sa en talesperson för Zelenskyjs regering.