Hot rods, hästkrafter och hårvax på populära raggarmötet


Publicerad 2023-07-07 21:30

Sol, regn, sol och åter regn — 2023 års upplaga av den stora bilträffen Summer meet är nu i full gång.

– Jag har varit på träffarna sedan jag var fem år, säger Matilda Gustafsson, 30.

Mängder av bilar av olika slag står uppradade på det blöta gräsfältet intill start- och landningsbanan på Johannisbergs flygplats i Västerås.

Människor från Finland, Estland och Tyskland har tagit sig hit — men även Jan Åslund från Långhyttan i Dalarna.

– Jag brukar vara här varje år, det är roligt att gå omkring och kolla på bilar och få lite inspiration till något man vill bygga, säger han.

Bilen som Jan sitter i är en hemmabyggd Hot rod och det är en del udda detaljer som pryder bilen.

Jan Åslund från Långhyttan i sin hemmabyggda Hot rod.
Jan Åslund från Långhyttan i sin hemmabyggda Hot rod.

– Den är byggd av gammalt skräp som ingen annan vill ha typ, och det är andra liknande bilar här på utställningen så det är kul att kolla lite.

Ratten är lindad med en tvättlina och på växelspaken sitter det en handgranat — en fejkgranat såklart.

– Bara snälla frågor nu, annars tar jag loss den, säger Jan med ett leende och en hand på växelspaken.

Även om Jan helst skulle se fler bilar av hans sort så är det inte majoriteten av bilarna på fältet byggda av gammalt skräp.

På växelspaken sitter en fejkgranat.
På växelspaken sitter en fejkgranat.

”Älskar själva grejen”

Matilda Gustafsson, 30, kom till bilträffen under förmiddagen med sin ögonsten, en blå Pontiac star cheif från 1958.

– Jag älskar själva grejen med gamla amerikanska bilar, jag är ju uppvuxen med det, och jag har varit på den här träffen till och från sen jag var fem år.

Den kromade instrumentpanelen är välputsad – men andra delar av bilen avslöjar spåren av många mil på vägarna.

Frugans bil med 300 hästkrafter

Ett par rader längre bort ligger ryggstödet från ett baksäte på gräset. Det är Niclas Häggblom, 50, som är i full färd med att byta slutsteg under den stora träffen.

– Ja, det gamla packade ihop och grabbarna tyckte inte att vi kunde åka utan musik så då var det bara att köpa ett nytt.

Men det är inte sin egen bil som Niclas har kört från hemmet på Åland till Summer meet i Västerås – det är frugans.

– Det var något fel på förgasaren på min bil så då fick det bli till att ta hennes. Men det nya slutsteget kostade några tusen så hon blir nog ganska nöjd ändå, säger han och skrattar.

Men frugans bil är inget att skämmas för. Det är en, vad Niclas menar, ganska original Impala från 1965 på 300 hästkrafter.

Efter ett snabbt quiz rörande vad som finns under huven på den blåa bilen så är det tydligt att Niclas kan ett och annat om bilar.

– Jag har alltid varit intresserad av den här typen av bilar, men när jag var 30 så hade vi precis betalat av lånet på huset och då sa frun: “Köper du inte en bil nu så kommer du aldrig att göra det”.

– Och så blev det, sen har det bara fortsatt.

Regnet tilltar på flygfältet och allt fler söker skydd under tälten som bildelsförsäljare och andra säljare har uppställda.

Dagen börjar lida mot sitt slut men kvällen har precis börjat på parkeringen i Hälla dit bilar börjat rulla för att bränna gummi.

Jacob Uthemann, 28, och Lennart Erdmann, 28, från Tyskland. De har på sig skjortor med bilder på varandra, som de fått i present av Lennarts mamma.
Jacob Uthemann, 28, och Lennart Erdmann, 28, från Tyskland. De har på sig skjortor med bilder på varandra, som de fått i present av Lennarts mamma.