Lucas, 29, vill bränna koranen – för att stoppa Sverige från Nato


Uppdaterad 22:38 | Publicerad 22:28

Lucas, 29, har ansökt om att få bränna koranen i Helsingborg.

Anledningen? Han vill stoppa Sverige från att gå med i Nato.

– Jag fick en snilleblixt, säger han.

Det var sent på kvällen när 29-årige aktivisten Lucas fick sin uppenbarelse.

Turkiets president Erdogan har sagt att ett svenskt Nato-medlemskap inte kan bli aktuellt så länge koranbränningar tillåts. Nu säger aktivisten att han vill ta ”tillfället i akt”.

– Erdogan har gått ut med ett löfte och jag utgår från att han tänker fortsätta hålla det så länge sådana här aktioner fortgår, säger Lucas, som tidigare pratat med SVT Helsingborg.

Vill försena och försvåra inträdet

Lucas hoppas kunna försena och försvåra Sveriges inträde i Nato. Demonstrationen är tänkt att pågå under max en timme på Stortorget i Helsingborg. I sin ansökan skriver Lucas att han inte tänker hota den allmänna ordningen eller säkerheten, enligt SVT.

– Om Erdogan inte backar från sitt uttalande innebär det att han har gett alla svenskar individuell makt att stoppa Sverige från att gå med i Nato. Här har jag en möjlighet att påverka, säger Lucas.

Ska dra lott om bok

Men det är inte säker att det blir just en koran som bränns i Helsingborg.

Lucas, 29, planerar att bränna en koran i protest.
Lucas, 29, planerar att bränna en koran i protest.

– Jag kommer att ta med mig tre olika böcker och sedan lotta. Målet är att Sverige inte ska gå med i Nato och att jag vill syna Erdogan.

Finns det inte andra sätt att nå fram med dina poänger?

– Det finns absolut andra sätt att kommunicera sitt motstånd. Men detta är onekligen en unik möjlighet som Erdogan försett oss med.

Hur ser du på att din planerade aktion skulle kunna uppfattas som hat mot muslimer?

– Jag försöker inte komma undan med att det här inte skulle vara problematiskt och respektlöst mot väldigt många människor. Det är ingen kritik jag vill avfärda. Men det här är ett extraordinärt läge som jag tyvärr har behövt finna mig i. Men det finns absolut fog att utreda exempelvis Paludan för hets mot folkgrupp.

Vad säger du till de som menar att det du planerar göra också är hets mot folkgrupp?

– Jag har tänkt noga på mitt val av plats. Jag gör vad jag kan för att det inte ska betraktas som hets mot folkgrupp. Men det är en bedömningsfråga och mitt perspektiv står inte heller över alla andras.

Polisen: Terrorhoten riskerar öka

Säkerhetspolisen uppger att terrorhoten mot Sverige riskerar att öka ytterligare efter koranbränningen på Södermalm i Stockholm förra veckan.

Terrorhotnivån mot Sverige är förhöjd sedan i januari, vilket betyder att terrordåd ”bedöms kunna inträffa”.

Men det ökade hotet är inget som hindrar Lucas.

– Man kan inte bara oroa sig för Sverige, även om jag förstår de som menar att jag kan bidra till det ökade hotet. Det här är inte en enkel sak över huvud taget. Men det vore även bedrövligt och ett hot för svenskar att tvingas åka ut på uppdrag inom Nato, säger han.