Omfattande protester mot Sverige i Pakistan


Det var på onsdagen som Pakistans premiärminister Shehbaz Sharif manade till landsomfattande protester mot koranbränningarna i Sverige, enligt indiska ABP News.

I ett uttalande vädjade premiärministern till hela nationen, inklusive samtliga politiska partier, att ”enat framföra ett budskap till skurkarna” och att bojkotta svenska produkter.

Sharif har tidigare sagt att han blivit ”äcklad och förfärad” av koranbränningarna.

Dockor slogs sönder

I den mest folkrika staden Karachi hade runt 3 000 anhängare till det radikala och shariaförespråkande islamistpartiet Tehreek-e-Labiak (TLP) samlats, uppger TT. Flera slog sönder dockor som svepts i svenska flaggor.

Ytterligare runt 5 000 TLP-anhängare deltog i protester i den näst största staden Lahore. På marknaden Sitara i huvudstaden Islamabad brändes svenska flaggor. I moskéer runt om i landet fördömdes koranbränningen under fredagsbönen.

Sveriges ambassad i huvudstaden Islamabad har varit stängd sedan i maj på grund av säkerhetsläget.

Uppmanas till vaksamhet

I ett mejl till SVT Nyheter skriver Utrikesdepartementet att svenskar som befinner sig i Pakistan uppmanas till  ”ökad vaksamhet och försiktighet, särskilt i områden där många människor” och att de bör ”följa händelseutvecklingen noga”.

”Vi påminner om vikten av att hålla sig uppdaterad, undvika större folksamlingar och manifestationer, hålla en låg profil, följa lokala myndigheters anvisningar samt löpande ta del av vår reseinformation”, skriver departementet vidare.

Dock vill UD inte kommentera hotbilden eller vidtagna säkerhetsåtgärder.

”Det skulle kunna äventyra genomförandet och medföra ökade risker för personal och andra.”