Systembolaget: Vår roll har inte försvagats


Patent- och marknadsdomstolen förbjöd danska nätvinhandlaren Winefinder från att verka i Sverige 2020. Detta efter att företaget stämts av Systembolaget för att ha brutit mot den svenska alkohollagen och marknadsföringslagen.

Två år senare dömde  Patent- och marknadsöverdomstolen till Winefinders fördel – och nu går Högsta domstolen på samma linje.

”Enligt Högsta domstolen framgår av alkohollagen och dess förarbeten att sådan distanshandel som var aktuell i målet inte strider mot alkohollagen, utan ska ses som en tillåten form av privatinförsel”, skriver HD i ett pressmeddelande.

Hotar monopolet

Enligt Winefinders storägare Alex Tengvall var domen väntad.

– Nu kan vi lägga detta bakom oss. Även om domen var väntad så är det en stor lättnad. Vi har lagt all energi och tid och väldigt mycket pengar på processen, säger Alex Tengvall.

Lena Hallengren (S), Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, menar att domen hotar det svenska alkoholmonopolet och att lagen måste ändras så att man kan täppa till möjligheten att sälja alkohol i vinstsyfte.

– Domen öppnar för aktörer som driver in både marknads- och vinstintresse i alkoholförsäljningen. Risken är stor för fler aktörer och att marknaden växer för deras del, säger Lena Hallengren.

”Komplex fråga”

Systembolagets chefsjurist Anna Domander välkomnar domen:

– Utfallet blev inte vad vi hade hoppats på men vi såg behovet att få klarhet i vad som gäller. Rättsläget har varit oklart, säger hon.

Anna Domander välkomnar även att vissa politiker nu lyfter frågan om en en lagändring – trots att hon inte tror att Systembolagets roll har försvagats.

– HD var tydliga med att systembolaget fortsatt har ensamrätt på detaljhandeln. Men alkohol är inte som vilken vara som helst, det måste vi ta med oss. Vi välkomnar att politiker vill titta på den här frågan eftersom den är så komplex, säger hon.

Hör Systembolagets chefsjurist i klippet ovan.