Flera länder kritiska till användandet av klusterbomber efter USA:s besked till Ukraina


Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak menar att de är emot användandet av klusterbomber, och att Storbritannien skrivit under den internationella konventionen om klusterammunition som förbjuder användandet av det, rapporterar The Guardian. 

Även Kanada och Spanien är emot användningen, rapporterar Reuters. Totalt är det 123 länder som skrivit under avtalet.

Spanien emot klusterbomber i Ukraina

Spaniens försvarsminister Margarita Robles menar att klusterbomber inte bör skickas till Ukraina oavsett vilka omständigheter som råder, rapporterar Reuters.

– Nej till klusterbomber och ja till ett legitimt försvar av Ukraina, säger hon.  

Uttalandena kommer dagen efter USA presenterade ett militärt stödpaket till Ukraina värt 800 miljoner dollar, där klusterbomber ska ingå. Bland annat USA, Ukraina, Ryssland och Finland är länder som inte skrivit under konventionen.

Ryssland kallar beslutet för ”en desperat handling”, enligt TT.

”Det visar på svaghet mot bakgrund av misslyckandet av den så omtalade ukrainska motoffensiven”, säger utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova i ett uttalande.

Ryssland använder dock själv klusterbomber i Ukraina.

Fördöms av människorättsgrupper

USA:s president Joe Bidens nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan sa under en pressträff på fredagen att de är medvetna om att klusterbomber utgör en stor risk för att civila skadas.

– Därför har vi dröjt med beslutet så länge som möjligt, säger han.

Bidens beslut om att skicka klusterbomber har fördömts av flera människorättsgrupper, rapporterar The Guardian. Han får också kritik från sitt parti, en demokrat kongressledamot har kallat beslutet för ”onödigt och ett fruktansvärt misstag”.