Hajattacker i New York – sätter in extra bevakning


Uppdaterad 10:23 | Publicerad 06:34

Under två dagar har fem personer attackerats av hajar i New York.

Nu trappas bevakningen av delstatens stränder upp.

– Vi har övervakning, drönare och livräddare som genomsöker, säger Long Islands parkchef George Gorman.

Under två dagar har fem personer blivit bitna av hajar vid badställen på New York-ön Long Island.

Det har fått lokala myndigheter att öka bevakningen av stränderna i området, skriver CNN. Man har bland annat ökat antalet patrullerande poliser på stranden – och använder drönare för att tidigt upptäcka potentiella hot i vattnet.

De många hajattackerna som inträffade under måndagen och tisdagen påminner om en liknande period förra sommaren, som ledde till att flera stränder fick stängas ner.

Livräddare genomsöker en strand i Wantagh.
Livräddare genomsöker en strand i Wantagh.

Tonåringar bitna

En 15-årig flicka som simmade vid Robert Moses Beach i måndags blev veckans första offer, skriver ABC. Även om inga hajar synts till i närheten av händelsen, vare sig av flickan eller av någon annan, så var bettet mest troligt från en haj, enligt George Gorman, Long Islands regionala chef för New York-delstatens parker, rekreation och bevarande av historia.

På tisdagen bets en 15-årig pojke, som surfade vid Kismet Beach på Fire Island, uppger polisen.

Under två skräckdygn i början av veckan bets även en 49-årig man på Pines Beach och en kvinna väst om Cherry Grove, samtidigt som en 47-årig man, som simmade på grunt vatten utanför Quogue Village Beach, fick djupa sår kring sitt knä från ett ”större havsdjur” som polisen tror varit en haj.

I torsdags sågs en tre meter lång haj utanför Robert Moses State Park – vilket fick lokala myndigheter att stoppa bad i området. I samma område hade man tvingats skjuta upp öppnandet av stranden den 4 juli efter att en drönare sett ett 50-tal sandhajar ute i havet, skriver ABC.

Trappar upp bevakningen med drönare.
Trappar upp bevakningen med drönare.

Drönare och livräddare

Polisen har uppmanat folk att fortsätta gå till stranden men att vara extra försiktiga i vattnet och hålla utkik efter hajar eller fiskstim som kan attrahera dem.

– Vi har jättebra övervakning, drönare och livräddare som genomsöker och har koll på stränderna, säger George Gorman till CNN.

Gavin Naylor, chef för Floridas hajforskningsresearch, sa till CNN-programmet ”This morning” att det finns sätt för simmare att minska risken för att attackeras av hajar.

– Folk borde alltid simma i grupper. De borde inte simma så långt från strandkanten och de bör verkligen undvika betesfisk, sa han.

Av de 57 bekräftade oprovocerade hajattacker som Floridas Naturhistoriska museum registrerade över hela världen i fjol inträffade 41 i USA.