Kan vänta oss fler värmerekord


I veckan uppmättes den högsta genomsnittstemperaturen hittills i världen, 17,23 grader Celsius.

Siffrorna är uppseendeväckande, men vi kan vänta oss ännu högre temperaturer framöver, enligt Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI.

På Climate Reanalyzer kan man i realtid följa data över globala temperaturer ända sedan 1979. 17,23 grader som uppmättes i torsdags är den högsta globala genomsnittstemperaturen hittills, enligt deras siffror.

– Det är anmärkningsvärda och uppseendeväckande siffror, säger Erik Kjellström.

El Niño

Att rekordet slås just nu är däremot inte konstigt, enligt honom. Det beror på att de globala genomsnittstemperaturerna brukar vara högre när det är sommar på norra halvklotet, men också på att världen är i så kallat El Niño-läge.

– Vid El Niño-läge blir ytvattentemperaturerna i delar av centrala Stilla havet högre än normalt och eftersom det är ett så stort område påverkar det den globala medeltemperaturen. Det har också varit varmt över stora delar av Nordatlanten under en längre tid, säger Erik Kjellström och fortsätter:

– Men det betyder inte att det blir varmare överallt, men just där blir det mycket varmare, nu är det ungefär en grad varmare än medelvärdet för de här dagarna i juli mellan 1979 och 2000. Men det är viktigt att säga att detta är en överblicksbild.

Det är också högre temperaturer på Antarktis som påverkar. På sina håll har det varit över 20 grader varmare än normalt.

– Det är mycket. Men det är också stora fluktuationer på vintern i Antarktis. Där är det i huvudsak väldigt kallt, men det här avviker mot det normala.

Uppvärmningen

Att det väntar ännu högre globala genomsnittstemperaturer ser Erik Kjellström som självklart. Det går dock inte att säga när, eftersom det handlar om enstaka siffror och enstaka dagar.

– Det är inte omöjligt att toppnoteringen för i torsdags slås redan i sommar, men det vet vi absolut inte. Eller om det kommer dröja till nästa år eller om det tar fem år. Det går inte att säga, men sannolikheten ökar till följd av den globala uppvärmningen.

– Så den blir större för varje år som går, kan man säga, säger Erik Kjellström.