Ministern: ”Det som pågår i våra bärskogar är en modern form av slaveri”


Omkring 6 000 personer har ansökt om att få plocka bär i Sverige i år. Fjolåret var kaosartat, 250 thailändare skrev till regeringen och berättade om att de levde under miserabla förhållanden, att de livnärde sig på överkörda djur och återvände skuldsatta till Thailand.

I år väntas dessutom ett dåligt bärår vilket kan göra förhållandena ännu sämre. Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) berättar att regeringen arbetar med kraftiga åtgärder för att skapa bättre förhållanden i bärbranschen.

– Det som pågår i våra svenska skogar med de här thailändska bärplockarna kan inte beskrivas på något annat sätt än en modern form av slaveri. Och det ska självklart inte förekomma i Sverige. Det är helt oaccpetabelt.

Vill ändra lagen

Enligt ministern är det inte ett alternativ att låta branschen fortsätta i samma spår. Regeringen arbetar idag med åtgärder kring arbetslivskriminalitet, samverkan mellan myndigheter men även med förändringar i migrationslagstiftningen.

Samtidigt tar det tid att genomföra dessa förändringar och redan nästa vecka börjar bärplockarna anlända till de svenska bärskogarna. Ifjol gjorde Migrationsverket bara en handfull stickprovskontroller av de omkring 6 500 thailändska bärplockarna i Sverige.

– Det ska inte finnas några zoner där människohandel eller slaveri kan gå strafffritt i Sverige. Vi måste se till att myndigheterna får de verktyg och resurser som krävs för att de ska kunna agera kraftfullt. Oavsett var i landet problematiken uppkommer, säger Paulina Brandberg.