Nederländernas regering avgår


Publicerad 2023-07-07 20:39

Nederländernas premiärminister Mark Rutte. Arkivbild
Nederländernas premiärminister Mark Rutte. Arkivbild

Nederländernas premiärminister Mark Rutte avgår. Hans koalitionsregering sprack på grund av oenighet om invandringspolitiken.

Oppositionspartierna kräver nyval.

Sent på fredagskvällen meddelar premiärminister Mark Rutte att han kommer att lämna in sin och regeringens avskedsansökan till kung Willem-Alexander.

– Det är ingen hemlighet att koalitionspartierna har mycket skilda åsikter om invandringspolitiken. I dag tvingades vi tyvärr dra slutsatsen att åsiktsskillnaderna är oöverstigliga, sade premiärministern.

Rutte, som leder högerliberala partiet VVD, har försökt strama åt invandringspolitiken efter skandaler förra året kring överfulla migrantläger. Men han lyckades inte få de fyra koalitionspartierna att nå ett avtal, trots månader av förhandlingar.

Invandringsfrågan har lyft fram de ideologiska skillnaderna inom koalitionen. Klyftan går mellan partierna som inte stödjer en striktare invandringspolitik – vänsterliberala D66 och kristna CU – och de två partier som kräver en rejäl åtstramning – Ruttes VVD och kristdemokratiska CDA.

Bland förslagen som diskuterats är bland annat införande av tillfälliga uppehållstillstånd och minskad anhöriginvandring.

Förra året sökte drygt 21 500 personer asyl i Nederländerna. Tillströmningen har ökat bostadsbristen som redan är stor i det tätbefolkade landet.

Ruttes nuvarande regering tillträdde i januari 2022 och är den fjärde som han lett sedan han tillträdde premiärministerposten 2010.

Oppositionspartier var snabba att kräva nyval. Geert Wilders, ledare för det invandringskritiska partiet PVV skriver på Twitter: ”Val snabbt nu”. Jesse Klaver, ledare för miljöpartiet Groen Links, säger till NOS: Landet behöver byta riktning”.