Nya protester mot polisvåld väntas i Frankrike


Ett stort antal demonstrationer mot polisvåld har under lördagen utlysts i Frankrike efter att myndigheterna förbjudit en årlig minnesmarsch för en ung svart man som 2016 dog under ett polisingripande.

Marschen i den 24-årige Adama Traorés namn, som varje år organiseras av hans äldre syster Assa Traoré, hade planerats att hållas under lördagen i förorten Beaumont-sur-Oise, norr om Paris.

Stoppades efter kravaller

Men efter de våldsamma kravaller som förra veckan skakade landet beslutade en domstol under fredagen att förbjuda marschen på grund av det spända läget.

Efter beskedet uppmanade Assa Traoré i en video på Twitter i stället människor att samlas på Place de la République i centrala Paris för att protestera mot polisvåldet under lördagseftermiddagen.

”Jag kommer att skrika till hela världen att min bror har rätt att existera” säger hon i videon.

Under lördagsförmiddagen kom dock beskedet att också den utlysta demonstrationen i Paris, som kallats för ”en marsch för rättvisa”, förbjudits av de franska myndigheterna.

Trots det dök över 1 000 personer upp vid Place de la République, inklusive flera ledamöter.

– Allmänna friheter tappar mark lite i taget, säger Sandrine Rousseau, ledamot för miljöpartiet EELV.

30-tal protester

Ett antal vänsterpolitiker, däribland Antoine Léaument, aviserade också tidigare att de skulle delta i demonstration på Place de la République.

Ytterligare ett trettiotal protester mot polisvåld har aviserats i bland annat städer som Lille, Marseille, Nantes och Strasbourg under lördagen.

Flera franska fackföreningar och politiska partier hade inför årets minnesmarsch för Adama Traoré uppmanat anhängare att delta.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Upplopp i Frankrike efter att 17-åring sköts av polis i Nanterre – här är bakgrunden. Foto: Reuters