Nya protester mot polisvåld väntas i Frankrike


Minnesmarschen i den 24-årige AdamaTraorés namn organiseras årligen av hans äldre syster Assa Traoré. Bild från 2020.
Minnesmarschen i den 24-årige AdamaTraorés namn organiseras årligen av hans äldre syster Assa Traoré. Bild från 2020.

I Frankrike stiger spänningen efter att ett trettiotal demonstrationer mot polisvåld utlysts runt om i landet.

Protesterna är en följd av att myndigheterna har stoppat en årlig marsch till minnet av en svart man som dog under ett polisingripande 2016.

Ett stort antal demonstrationer mot polisvåld har under lördagen utlysts i Frankrike efter att myndigheterna förbjudit en årlig minnesmarsch för en ung svart man som 2016 dog under ett polisingripande.

Marschen i den 24-årige AdamaTraorés namn, som varje år organiseras av hans äldre syster Assa Traoré, hade planerats att hållas under lördagen i förorten Beaumont-sur-Oise, norr om Paris.

Men efter de våldsamma kravaller som förra veckan skakade landet beslutade en domstol under fredagen att förbjuda marschen på grund av det spända läget.

Efter beskedet uppmanade Assa Traoré i en video på Twitter i stället människor att samlas på Place de la République i centrala Paris för att protestera mot polisvåldet under lördagseftermiddagen.

”Jag kommer att skrika till hela världen att min bror har rätt att existera” säger hon i videon.

30-tal demonstrationer planeras

Under lördagsförmiddagen kom dock beskedet att också den utlysta demonstrationen i Paris, som kallats för ”en marsch för rättvisa”, förbjudits av de franska myndigheterna, skriver Le Monde.

Trots förbudet uppger organisatörerna att demonstrationen kommer att hållas enligt planerna. Ytterligare ett trettiotal protester mot polisvåld har aviserats i bland annat städer som Lille, Marseille, Nantes och Strasbourg under lördagen.

Flera franska fackföreningar och politiska partier hade inför årets minnesmarsch för Adama Traoré uppmanat anhängare att delta.

Ett antal vänsterpolitiker, däribland Antoine Léaument, har också aviserat att de kommer att delta i lördagens demonstration på Place de la République – trots förbudet.

17-årings död utlöste kravaller

Den i Frankrike sedan många år brännande frågan om polisvåld aktualiserades än en gång efter att en 17-årig pojke skjutits ihjäl i Parisförorten Nanterre i slutet av juni.

17-åringens död blev startskottet på de våldsamma upplopp som under sex nätter skakade ett stort antal städer runt om i landet och där över 1 300 personer greps.

Händelsen ledde också till att FN i ett uttalande uppmanat de franska myndigheterna att förbjuda rasprofilering. Uttalandet har fått hård kritik av Frankrikes utrikesdepartement, som kallat anklagelserna för ”överdrivna” och ”grundlösa”.