Planerar ny attack mot Putin: ”Kommer en överraskning”


Ryska frihetslegionen planerar en ny attack mot Moskva.

Utbrytargruppen strider mot hemlandet på Ukrainas sida – och vill utnyttja det instabila läget i Kreml.

– Det kommer snart komma en överraskning, säger Caesar, gruppens talesperson, i en intervju med The Observer.

Det har gått två veckor sedan Jevgenij Prigozjin ledde Wagnergruppens uppror mot Rysslands president Vladimir Putin. Nu planerar en annan rysk grupp en attack mot Moskva.

Det är Ryska frihetslegionen, som består av frivilliga ryssar som strider på Ukrainas sida, som säger sig vilja utnyttja den instabilitet i Kreml som Prigozjins kortvariga militärkupp orsakat.

– Det kommer att komma en överraskning till om en månad eller så, säger Caesar, en talesperson för den Putinkritiska militärgruppen, i en intervju med The Guardians söndagstidning The Observer.

– Det kommer bli vår tredje operation. Efter det kommer det komma en fjärde och en femte. Vi har ambitiösa planer. Vi vill befria hela vårt territorium.

Ryska frihetslegionens talesperson som kallas för ”Ceasar”.
Ryska frihetslegionens talesperson som kallas för ”Ceasar”.

Intog gränsstäder

Den ryska frivilliga gruppen, som består av omkring 200 personer, genomförde attacker i maj och i början av juni. Då tog den över gränsstäder nära den ryska staden Belgorod och tog tio ryska soldater som fångar. Två medlemmar i anti-Kreml-gruppen dog, säger Caesar till The Observer.

Caesars riktiga identitet är Maximillian Andronnikov, 49, som tidigare jobbat som fitnesscoach i Sotji och Sankt Petersburg. Rysk statlig media har kallat honom för extremist och nazist. Åklagare har åtalat honom för flera brott, bland annat fosterlandsförräderi.

Medlemmar av Ryska frihetslegionen och Ryska frivilligkåren i närheten av Ukrainska Charkiv i maj 2023.
Medlemmar av Ryska frihetslegionen och Ryska frivilligkåren i närheten av Ukrainska Charkiv i maj 2023.

Han medger i intervjun att hans grupp inte kunnat fungera utan stöd från ukrainsk militär – men sa att de tagit sina egna beslut när de varit på ryskt territorium. Deras militärfordon består främst av sådana som beslagtagits av rysk militär i Ukraina, säger Caesar. Han menar att Kreml-rapporter om höga dödstal i frihetslegionen varit överdrivna.

– De klädde upp döda kroppar i ukrainska uniformer och visade upp dem på tv. Allt var en korkad lögn, säger han.

Skadade byggnader efter rysk missilattack i Lviv under torsdagen.
Skadade byggnader efter rysk missilattack i Lviv under torsdagen.

Nazistiskt förflutet

Många av soldaterna i de båda exilryska grupperingarna frihetslegionen och frivilligkåren är nazister. Framför allt i Ryska frivilligkåren, vilket Aftonbladet har skrivit om tidigare. Caesar var tidigare medlem i Ryska imperierörelsen (RIM), en Putinkritisk högerextrem grupp som finns med på USA:s terrorlista – men som också haft medlemmar som krigat på Putins sida sedan 2014.

Enligt Caesar har Ryska frihetslegionen medlemmar som både var vänster och höger politiskt, samt supportrar till fängslade ryska oppositionsledaren Alexej Navalnyj. Han liknar gruppen med ”en liten finsk armé” under finska vinterkriget 1939–40, som då stod upp mot Sovjetunionen.

– Vi representerar den bästa, modigaste och smartaste delen av Ryssland, säger han.

Den 23 juni inledde Wagnergruppen, med Prigozjin som ledare, sitt kuppförsök mot Putin.
Den 23 juni inledde Wagnergruppen, med Prigozjin som ledare, sitt kuppförsök mot Putin.

Caesar säger att han inte respekterar Prigozjin, som han säger ”har samma värderingar som Putin”. Caesar är säker på att Wagnergruppens försvagning gynnar Ukraina.

– Wagner var Rysslands mest kompetenta militärer. Jag stred mot dem i Bachmut och de lyckades nästan ta staden. Deras uttåg sänker stridsmoralen i den ryska armen, säger Caesar.

– Jag är hundra procent säker på att Ukrainas motoffensiv kommer att lyckas.

Räddningsarbetare på plats i Donetsk under lördagen.
Räddningsarbetare på plats i Donetsk under lördagen.