Skotskt förslag: Avkriminalisera alla droger


Den skotska regeringens förslag innebär att det inte längre skulle vara straffbart att inneha droger för personligt bruk. Arkivbild.
Den skotska regeringens förslag innebär att det inte längre skulle vara straffbart att inneha droger för personligt bruk. Arkivbild.

Skottland föreslår att avkriminalisera innehav av all narkotika för personligt bruk, enligt ett reformdokument som publicerades på fredagen.

I stället för att straffa personer som innehar droger skulle de erbjudas”behandling och stöd”, säger den skotska regeringen i ett uttalande.

Syftet med åtgärden är att minska den narkotikarelaterade dödligheten, vilket är ett stort problem i Skottland.

2020 var den narkotikarelaterade dödligheten i Skottland 3,7 gånger större än för Storbritannien som helhet. Samma år var dödssiffran högre än något annat europeiskt land.

Bollen ligger nu hos den brittiska regeringen.

”Vi är redo att arbeta med den brittiska regeringen för att omsätta denna progressiva politik i praktiken”, säger Elena Whitham, skotsk minister som ansvarar för narkotikafrågor, i uttalandet.

Men i London får förslaget sval respons.

– Även om jag inte har sett dessa rapporter, tror jag att jag är säker nog att säga att det inte finns några planer på att ändra vår hårda inställning till droger, säger premiärminister Rishi Sunaks talesperson.