Taxarna som jagar råttor i USA:s huvudstad


Råttorna ligger risigt till i Washington DC. Arkivbild.
Råttorna ligger risigt till i Washington DC. Arkivbild.

En råttinvasion i Washington DC har fått invånare att ta saken i egna händer. Med hundar som vapen ger de sig ut på råttjakt för att få bukt med gnagarna.

Hundskall, blodspillan och käftar som slås igen. I ett nafs är allting över. För ännu en råtta är festen slut, vilket innebär en gnagare mindre som kan kalasa på avfallen i huvudstaden.

Milda vintrar och tillgången på föda gör att råttorna snabbt förökar sig i Washington DC, en av de råttrikaste städerna i USA. Djuren lockas till soptunnorna i anslutning till de många barer, klubbar och restauranger vars uteserveringar gjordes permanenta i samband med pandemin. Under 2022 ökade antalet samtal till stadens heta linje för råttfrågor med omkring 2000, till 13 400 inringare.

Råttfångaren från Delaware

Det växande problemet har fått Washingtonbor att organisera sig. Råttfångarna kommer även från andra håll. En av dem är 75-åriga Teddy Moritz, som går under smeknamnet ”Mormor Död”, från Delaware. Hon har kommit resande med sina hundar, sin son och sitt tonåriga barnbarn för att delta i kampen.

– Detta är ett bra sätt att begränsa antalet råttor på ett miljövänligt sätt, säger hon.

Använder taxar

Med en välriktad spark mot en sopcontainer lurar Mormor Död ut en råtta som snabbt pilar mot sin död. Som gammal taxuppfödare vet hon vad ”promenadlimporna” är kapabla till.

Hundarna dödar råttorna med ett par hugg och sedan samlas skadedjuren ihop och slängs i soporna. Under loppet av tre timmar får Mormor Död och hennes gäng ihop 30 råttor.

Med råttgift kan det ta upp till flera plågsamma dagar innan råttan dör. Dessutom riskerar andra djur, som ugglor och hökar, att stryka med. Hundar är en bättre och mer skonsam metod, anser Teddy Moritz.

– Visst är det primitivt. Men effektivt.