Vädret i veckan: ”Lite regn varje dag”


Uppdaterad 12:24 | Publicerad 12:18

Industrisemestern är här.

Den efterlängtade ledigheten tajmar nu med en osäker väderprognos.

– Det blir ett mer ostabilt väder. Det blir lite regn varje dag, säger Anna Latvala, meteorolog på Foreca.

Under helgen försvinner molnen och solen tittar fram en sväng. Men den som längtat efter semestersol ska komma ihåg att underbart är kort.

Nästa vecka väntas vädret skifta över hela landet.

– Det blir mest regn, men det kan variera stort mellan dagarna. Det blir lite kallare än det brukar vara under den här perioden av året, säger Anna Latvala, meteorolog på Foreca.

Temperaturen väntas ligga mellan 20 och 25 grader i södra Sverige. Men kallare blir det norrut.

– På vissa platser blir det under 20 grader. Generellt sett blir det kallare ju längre norr ut man befinner sig, säger Anna Latvala.

– Det blir fortsatt soligt och torrt i sydväst på måndag. Sen framåt tisdag kommer några skurar.

Högtrycket förbi

Den varma, torra, sommaren som varit hittills får därmed ett litet uppehåll. De två närmsta veckorna blir det lite annorlunda jämfört med juni.

– Det högtryck som man trodde skulle hålla i sig har nu ändrats. Nu blir det mer lågtryck de kommande två veckorna, säger meteorolog Anna Latvala.

”Det högtryck som man trodde skulle hålla i sig har nu ändrats”, säger meteorolog Anna Latvala.
”Det högtryck som man trodde skulle hålla i sig har nu ändrats”, säger meteorolog Anna Latvala.

”Det kommer hjälpa”

Torkan har gjort att jordbruket påverkats, att risken för bränder ökat och att grundvattennivåerna sjunkit kraftigt. Rekordmånga bevattningsförbud har därmed införts runtom i landet. Nästan dubbelt så många sommar som 2018, enligt en sammanställning från Svenskt vatten.

I skrivande stund har nästan 50 kommuner i landet utfärdat bevattningsförbud. Skurarna är med andra ord efterlängtade av många.

– Det kommer hjälpa, även om det fortfarande är torrt. Det är också bra för varningarna om brandrisk, säger Anna Latvala på Foreca.