BBC-profil misstänkts betalt tonåring för nakenbilder


Uppdaterad 09:22 | Publicerad 08:31

Arkivbild på BBC-huset i London.
Arkivbild på BBC-huset i London.

BBC skakas av en ny skandal.

En känd programledare misstänks för att ha betalt en tonåring en halv miljon kronor för sexuella bilder.

– Det har varit tre års helvete, säger offrets mamma till The Sun.

En välkänd programledare på BBC har försvunnit från rutan efter en skandal som skakar det brittiska public service-bolaget. Mannen, som sägs vara ett känt ansikte bland miljontals tittare, utreds misstänkt för att ha betalt en tonåring mer än 35 000 pund – motsvarande nästan en halv miljon kronor – för sexuella bilder.

Tonåringens mamma berättar för The Sun om hur hon sett BBC-profilen i bara underkläder på sitt barns telefon.

– Jag kände genast igen honom. Han lutade sig framåt och gjorde sig redo för att mitt barn skulle uppträda för honom. Mitt barn sa till honom att ”jag har visat saker” och detta var en bild från något slags videosamtal, säger kvinnan till den brittiska tidningen.

Skickade 70 000 kronor

Barnet hade varit 17 när mannen 2020 först börjat komma med förfrågningar om sexuella bilder. Utbytet av bilder mot pengar, som finansierade barnets drogmissbruk, skulle komma att fortsätta i tre år. Vid ett tillfälle skickade mannen motsvarande 70 000 kronor i en klumpsumma, skriver The Sun.

– Vi ville bara få BBC att säga till honom att sluta. Jag har haft tre års helvete. Den påverkan detta haft har varit fruktansvärd, säger mamman.

Hon berättar att barnet på tre år gått från att vara en mönsterelev i skolan – till beroende av droger. Barnet hade slutat bry sig om sin mammas uppmaningar eftersom det hela tiden kommit pengar från tv-profilen.

– I mina ögon var det den mannen som försåg mitt barn med crack-kokain. Mitt barn skulle inte ha haft tillgång till de pengarna om det inte vore för honom. Om det fortsätter så kommer mitt barn att dö. Att berätta öppet om detta är det enda sättet att få det att sluta.

Arkivbild.
Arkivbild.

”Samma som Savile”

Även om mannen inte syns i rutan just nu så har han inte blivit avstängd av BBC. På lördagen kunde The Mirror avslöja att programledaren gått till en galakväll och festat med såväl kändisar som höga BBC-chefer veckor efter att familjen den 19 maj framfört sina klagomål till det statliga tv-bolaget.

– Om den mannen kände till vad han var anklagad för så var det verkligen inte något han visade, säger en av gästerna på festen till The Mirror.

Den före detta polisen Mark Williams-Thomas, som 2012 avslöjade att den folkkäre tv-profilen Jimmy Savile varit en pedofil och våldtäktsman, tycker att tv-licensbetalarna har rätt att få veta vem det är som pekas ut.

– Denne man skulle ha stängts av i väntan på en utredning. Om detta gjorts hade han aldrig kunnat vara där vid prisceremonin. Det är samma misslyckade process som med Savile, än en gång, säger Williams-Thomas till The Mirror.

Profiler kliver fram

Flera kända BBC-namn som radioprataren Jeremy Vine och fotbollsexperten Gary Lineker har klivit fram och tagit avstånd från anklagelserna.

I et uttalande från BBC på fredagskvällen sade tv-bolaget att man tar anklagelserna väldigt allvarligt och har ”inlett processer för att hantera dem”.

”Det omfattar att aktivt försöka prata med de personer som har kontaktat oss, för att söka ytterligare detaljer och förståelse för situationen,” skrev BBC i uttalandet.

”Om ny information vid något tillfälle kommer fram eller tillhandahålls – även via tidningar – så kommer detta att hanteras på ett lämpligt sätt, i linje med interna processer.”