Experter från tre Natoländer: Därför vill vi ha Sverige som medlem


En militär allians drar alltid nytta av att bli fler, det är experterna som SVT pratat med överens om.  

– Ju fler desto bättre, säger Sebastian Sprenger, Europaredaktör på den amerikanska tidningen Defense News. 

De pekar både på militära och politiska fördelar.

– Nato är en flaggborg som blir ännu större när Sverige blir medlem, säger Per Erik Solli, som är senior försvarsanalytiker vid norska utrikespolitiska institutet. 

– Det är en viktig signal till Ryssland att deras försök att försvaga alliansen har lett till motsatsen. Med Sverige som medlem är Nato faktiskt starkare än det var innan invasionen av Ukraina, säger Martin Quencez, direktör för tankesmedjan German Marshall Funds Pariskontor.

Försvara Finland och arktiska området

Framförallt menar experterna att den nordiska regionen och Baltikum skulle stärkas.

– Inte minst skulle det skapa ett djup för att försvara och trycka tillbaka styrkor i Finland vid ett angrepp, säger Per Erik Solli.

Gemensamt nämner de också kontrollen över Östersjön. 

– Svenskarna kan det vattnet, och Östersjön kommer blir allt mer viktigt. Det är en potentiell flampunkt, säger Sebastian Sprenger.  

– Östersjön skulle bli en slags Nato-sjö, med undantag för det ryska territoriet. Sverige med Finland skulle också kunna hjälpa till att försvara den arktiska regionen, där Norge och Island varit ensamma, säger Martin Quencez.  

Den svenska försvarsindustrin och det idéerna om ett totalförsvar är andra styrkor enligt experterna – hör mer i videon.