Poppis att äta grönt i krigstider: ”Nu ska vi gnaga kottar”


Elin Johansson berättar att många tänker på vilda växter som ett alternativ i och med den ökade osäkerheten kring livsmedel.

– Till viss grad kan det vara ett alternativ, men vi är ungefär tio miljoner i det här landet. Om alla skulle ge sig ut och leta gröna växter så skulle det bli som under Storsvagåret 1876, säger hon.

Hon ser växtplockandet mer som ett komplement.

Drivet av internet

Trenden att äta från naturen kommer och går. Intresset väcks ofta i samband med till exempel krig i världen och Elin Johansson tar upp trenden som väcktes under ”hippieeran”,

– Nu senast kom trenden som är mer driven av internet och Instagram där det handlar om att det ska vara vackert och exklusivt. Vi har kommit bort en bit från naturen och längtar tillbaka från det här ”www-samhället”.

Matintresset dominerar

Elin Johansson tillägger att den största gruppen som intresserar sig för vildplock ändå är de som är ute efter god mat och vill prova något spännande.

– Det ser man på restauranger och så. Bara där jag står nu skulle jag kunna hitta 30 ätliga saker som inte finns på närmaste livsmedelsbutik.

I klippet varnar hon för vilka ”växtätar-fällor” man kan hamna i.