Elin Johansson utbildar i vildplock. När SVT följer med henne ut på tur på Furunäset i Piteå visar hon en hel buffé av växter man kan äta.
Maskrosor är klassiska vilda växter att äta, men vad finns det mer?
Hög tröskel att börja
Växtplockarens bästa tips för att komma igång är att inte krångla till det.
– Du behöver ingen linklänning eller en korg av naturmaterial. Bege dig ut och hitta en växt som du redan är säker på vad är, sen tar du reda på om det är ätlig. Förvånansvärt ofta är den det, säger Elin Johansson.
”Oaptitlig sörja smakar lime”
Enligt Elin Johansson börjar många sin växätarkarriär med vanlig ängssyra.
– Jag fick lära mig av en samisk dam att man kan göra en fantastiskt god sås. Man lägger bladen i en kastrull och smälter dem i en gnutta vatten. Då får man en gul oaptitlig sörja, men den smakar lime.
Annars kan man ju alltid koka kottsylt.
– När folk frågar om du är ”en sån där som käkar kottar” – då kan du svara ”jajjamen!”
I klippet listar Elin tre vilda växter du kan äta.