Yellen i Peking: Produktiva samtal


Uppdaterad 04:41 | Publicerad 04:36

USA:s finansminister Janet Yellen sammanfattar veckans besök i Peking under en pressträff på USA:s ambassad.
USA:s finansminister Janet Yellen sammanfattar veckans besök i Peking under en pressträff på USA:s ambassad.

USA:s finansminister Janet Yellen säger att relationen mellan USA och Kina står på en mer stabil fot efter hennes fyradagarsbesök i Peking.

– Vi tror att världen är tillräckligt stor för att båda våra länder ska växa och frodas, sade hon till journalister på USA:s ambassad i den kinesiska huvudstaden på söndagen.

– Båda länderna har en skyldighet att ansvarsfullt hantera detta förhållande, att hitta ett sätt att leva tillsammans och dela globalt välstånd, tillade hon.

Yellen sammanfattar samtalen i Kina som ”direkta, sakliga och produktiva” trots ”betydande meningsskiljaktigheter” mellan länderna.

– Mina bilaterala möten, som sammanlagt tog cirka tio timmar under två dagar, fungerade som ett steg framåt i vår strävan att sätta relationen mellan USA och Kina på en stabilare fot, sade hon.

Syftet med besöket var att lyfta frågor kopplade till den globala ekonomiska utvecklingen, samt vikten av att hantera relationen mellan länderna på ett ansvarsfullt sätt, enligt det amerikanska finansdepartementet.

Senast i juni besökte USA:s utrikesminister Antony Blinken Kinas president Xi Jinping i Peking. Mötet sågs av de båda länderna som en framgång i de frostiga förbindelserna, som försämrades i samband med incidenten i februari då USA sköt ned en kinesisk ballong över amerikansk mark. USA hävdade att det rörde sig om en spionballong, vilket Kina bestämt förnekat.