Kan paketeras som en seger för samtliga


Uppdaterad 22:18 | Publicerad 22:15

Aras Lindh, programsamordnare och analytiker, Utrikespolitiska Institutet. Arkivbild.
Aras Lindh, programsamordnare och analytiker, Utrikespolitiska Institutet. Arkivbild.

En lösning som samtliga inblandade kan paketera som en seger, och ett sätt för Turkiets president Erdogan att rädda ansiktet mot hemmapubliken.

Så sammanfattar Turkietkännaren Aras Lindh överenskommelsen som leder till svenskt Natomedlemskap.

Aras Lindh poängterar att han ännu inte hunnit analysera innehållet i den överenskommelse som ska leda till att det turkiska parlamentet till slut godkänner Sverige som Natomedlem, efter en turbulent process som tagit drygt ett år.

– Men den omedelbara reaktionen är att det här ser ut att vara något som kan paketeras som en seger både för den svenska och den turkiska regeringen, men även för Nato som helhet, säger Aras Lindh, analytiker och Turkietkännare vid Utrikespolitiska institutet, till TT.

– Sedan exakt vad som är överenskommet behöver studeras mer i detalj, vi får väl se vad det är Turkiet fått genomslag för.

Räddar ansiktet

Aras Lindh tror att Erdogans krav på att återuppta diskussionerna om ett turkiskt EU-medlemskap, var ett sätt att höja insatserna i förhandlingarna.

– Men det var på samma gång ganska harmlöst, för Erdogan vet att ett EU-medlemskap är långt borta. Det här handlar om att få i gång de samtalen. Det tror jag att han behövt för att lite grann kunna rädda ansiktet, och sälja in det faktum för den inhemska befolkningen att han ratificerar det land som han sagt härbärgerar terrorister och tillåter koranbränningar.

Före hemmapubliken

– Det här är helt enkelt något man kan ge befolkningen i Turkiet, säger Aras Lindh.

Av presskonferensen med Natochefen Jens Stoltenberg framgick att det i överenskommelsen mellan Sverige och Turkiet ingår många andra frågor som egentligen inte hör hemma i Natos famn.

Det handlar om till exempel ekonomiskt samarbete, om att ”modernisera” visumprocesser och tullregler och utöka handeln länderna emellan.