Hyrestvisten i Umeå över – så mycket höjs hyrorna


De 119 privata fastighetsägarna i Umeå ville se en höjning på runt 10 procent. Motbudet från Hyresgästföreningen var 2,1 procent och för första gången fick en oberoende skiljeman avgöra tvisten.

Höjningen blev 4,1 procent och gäller från första april i år, vilket innebär att de berörda hyresgästerna också måste betala in hyra retroaktivt.

– Här gör våra kunder olika, antingen sprider de ut betalningen över flera avier eller så ska det betalas en klumpsumma. Men fastighetsägarna för dialog med sina hyresgäster och försöker hitta det alternativ som passar bäst, säger Lisa Hjelm.

Stått långt ifrån varandra

Även i Skellefteå är förhandlingarna avslutade. Där hade de cirka 50 privata fastighetsägarna begärt en höjning på drygt nio procent. Hyreshöjningen blev även där 4,1 procent.

Henrik From, förhandlare på Hyresgästföreningen, menar att det fortfarande handlar om höga hyreshöjningar.

– Vi har stått väldigt långt ifrån varandra i förhandlingarna och mycket har stått på spel, inte minst för alla de hyresgäster som har svårt att få ekonomin att gå ihop. Vi är aldrig nöjda med en hyreshöjning, men det känns bra att detta principiellt viktiga beslut föll ut till hyresgästernas fördel, säger han.

I videon berättar Lisa Hjelm hur hyrorna påverkar fastighetsägarna.