1 / 2Foto: Fredrik Sandberg/TT
Det är vanligt att det bråkas en del i parrelationen även på semestern, konstaterar psykologen Anna Bennich. Avsteg från rutiner kan generera mer tjafs när höga förväntningar går i kras.
– Många får tid att tänka mer klart över relationen, vilket vi inte alltid hinner i våra rätt fullsmockade vardagar, där vi inte behöver ses så himla mycket, säger hon.
En vanlig sak att bråka om på semestern är hur tiden ska spenderas. Därför är det bra att prata med varandra om förväntningar, förhoppningar och vad man vill. Men Anna Bennich menar också att det är viktigt att kunna kompromissa med varandra.
– Det fungerar dåligt i tvåsamheten att bara köra sitt eget race. Gör man det ändå har man missuppfattat vad som är en sund kärleksrelation. Det kan aldrig vara enbart den enes agenda som styr.
Pengar i fokus
Generellt bråkar par ofta om pengar, så också på sommaren. Det kan ha flera orsaker, exempelvis att man har olika syn på hur man vill spendera sina pengar, eller att man helt enkelt har olika förutsättningar.
– Om man inte har en särskilt stabil ekonomi kan sommar och semester vara stressande. Det är fler måltider som ska ätas gemensamt, kan man äta hemma eller inte? Ska man resa och göra saker? säger Anna Bennich och fortsätter:
– Det mesta kostar ju pengar när vi rör oss. Om vi är stressade över ekonomin är det inte konstigt att det blir en källa till tjafs på semestern. Inte minst eftersom vi också kan jämföra oss med vad ”alla andra” gör i och med sociala medier.
Bejaka olikheter
Våra olikheter i relationerna ställs också på sin spets när vi är lediga ihop en längre tid, säger Anna Bennich. Den ena personen kanske får energi av att vara mycket med andra människor medan den andra behöver vara mer för sig själv och prioritera ensam egentid.
– Ett bra tips är att fundera på hur vi som par ska vara så återhämtade som möjligt när vi ska börja jobba igen. Vi måste exempelvis inte göra allting ihop bara för att vi är ihop.