Biden träffar nordiska ledare i Helsingfors


USA:s president Joe Biden möter medier på flygplatsen i Vilnius, innan han ska flyga till Helsingfors.
USA:s president Joe Biden möter medier på flygplatsen i Vilnius, innan han ska flyga till Helsingfors.

USA:s president Joe Biden träffar i dag nordiska stats-och regeringschefer i Helsingfors.

På agendan står säkerhetspolitik, grön teknik och stöd till Ukraina.

Biden anlände till Helsingfors i presidentplanet Airforce One i onsdags kväll. Han kom då direkt från det avslutade Natotoppmötet i Vilnius.

I Helsingfors ska Biden träffa den finländske presidenten Sauli Niinistö, men också statsminister Ulf Kristersson (M), Norges statsminister Jonas Gahr Støre, Danmarks statsminister Mette Frederiksen och Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir.

Även Kristersson anlände till Helsingfors från Vilnius i onsdags kväll.

Toppmötet hålls i den finländske presidentens palats i Helsingfors där Niinistö tar emot Biden för ett bilateralt möte vid 13-tiden lokal tid.

En knapp timme senare träffas Biden och de nordiska ledarna.

Pressträff med Niinistö

En presskonferens med Biden och Niinistö är planerad till klockan 17.30. Statsminister Kristersson hade på onsdagskvällen inte planerat för någon egen pressträff. Däremot kommer Biden och de nordiska statsministrarna göra uttalanden när toppmötet med Biden börjar.

Dagens möte är inte det första där en amerikansk president träffar alla de nordiska ländernas ledare samtidigt. Ett liknande toppmöte hölls i Stockholm 2013. Tre år senare besökte de nordiska ledarna Washington.

Biden har tidigare under denna resa till Europa, förutom Vilnius och Helsingfors, även besökt London för att träffa kung Charles och den brittiske premiärministern Rishi Sunak.

Norden viktigare

Att Biden åker till Helsingfors ses som ett sätt att visa att Norden blir allt viktigare för USA. Finland har nyligen blivit Natomedlem och Sverige är på väg in i alliansen. Därmed kommer Norden få en viktig roll för norra Europas försvar. Med Finlands inträde i Nato har dessutom Natos gräns mot Ryssland utökats med drygt 130 mil.

Ett annat gemensamt intresse är stödet till Ukraina. De nordiska länderna har, liksom USA, gett en stor mängd krigsmateriel till Ukraina.

Ytterligare ett gemensamt intresse är utvecklingen av grön teknik. Där anses nordiska länder ligga i framkanten. Grön teknik är även något USA satsar på.

Några konkreta resultat av toppmötet väntas inte.