Så påverkas Småland när Sverige går med i Nato


– Vi börjar på en väldigt låg nivå får man säga. Men nu är vi inne i en väldigt hög takt av kunskaps- och förmågeutbyggnad, svarar Erik Richardsen på frågan om hur Länsstyrelsen i Kalmars arbete går med förberedelser inför Nato-inträdet.

Enligt honom finns i nuläget inga planer på stora militära förändringar i Kalmar och Kronobergs län, men påpekar också att sådant kan ändras.

Sverige som mellanlandning

Han berättar att Sverige har mycket att göra för att leva upp till de krav som Nato har på sina medlemsländer, inte minst vad gäller möjligheter att både ta emot hjälp, och att agera som port till bland annat Baltikum. Sverige var konfigurerat för att göra just detta, innan man i början av 2000-talet började ställa om försvaret för att istället kunna skicka trupper utomlands. Så det kan verka som att man nu börjar återgå till det gamla, men så enkelt är det inte, menar Erik Richardsen.

– Det är inte bara att återvända rakt upp och ner, men med kunskap om hur det var byggt förr så är det mycket lättare att göra rätt nu. Men rent fysiskt kanske man återanvänder vissa saker, säger han.

Förändringar i vardagen

I Småland tror han att man till vardags kan komma att märka vissa förändringar på sina arbetsplatser, på grund av det nya civilförsvaret som byggs upp. Men det är förtidigt att säga något konkret, menar han. Men vissa saker har redan påbörjats, som att exempelvis uppmana privatpersoner till att förbereda sig på om något skulle hända.

– I Småland hoppas vi att det kommer att märkas att vi arbetar med kunskapsökning, och att man ska veta vad det innebär att vara ett Nato-land.