Experten: Därför kan du fortsätta dricka lightläsk


Fem frågor om aspartam – Livsmedelsverkets expert svarar

WHO:s cancerforskningsorgan IARC placerar nu sötningsmedlet aspartam i cancerklass 2 b, som är den lägsta klassen. Där finns ämnen som möjligen, men inte säkert, är cancerframkallande, till exempel aloe vera och mjölksyrade grönsaker.

I klass 2 a finns bland annat rött kött och i grupp 1, som är den högsta klassen, hittas cigarettrökning. Så vad betyder den nya klassificeringen?

– Det betyder att aspartam kanske kan ge cancer hos människa. Samtidigt säger IARC att det krävs fler studier för att räta ut frågetecken. Vi drar samma slutsats i dag som vi gjorde innan rapporten kom – att det är säkert att dricka lightläsk i upp till fyra liter om dagen, även om vi förstås inte rekommenderar det, säger Johan Ålander, toxikolog på Livsmedelsverket.

”Ett välstuderat ämne”

Han berättar att aspartam har använts i Sverige sedan 1980 och att de två ämnen som aspartam är gjort av finns naturligt i kroppen.

– Aspartam är ett välstuderat ämne. Om det hade varit farligt borde man ha fångat upp det tidigare, säger Johan Ålander.

Livsmedelsverket kommer i nuläget inte att ändra sina rekommendationer när det gäller aspartam.

I klippet berättar Johan Ålander varför Livsmedelsverkets bedömning är att det är säkert att fortsätta dricka lightläsk i de mängder som i dag rekommenderas.