SBB:s nya brakförlust: 11 miljarder


Drygt hälften av förlusten handlar om nedskrivningar av värdet på fastigheter och den kan jämföras med förlusten på 2,6 miljarder kronor ett år tidigare.

Hyresintäkterna sjönk till 1,7 miljarder, från 1,9 miljarder. Detta låg i linje med snittprognosen bland analytiker, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

”Den underliggande verksamheten förblir stabil och för jämförbart bestånd ökade hyresintäkterna med 9,5 procent jämfört med motsvarande period föregående år”, skriver vd Leiv Synnes i en kommentar.

Han tillägger att den ekonomiska uthyrningsgraden ökar till 96,3 procent, mot tidigare 95,1 procent och att vakanserna till största del är planerad med anledning av pågående projekt.

Säljer fastigheter

Skuldtyngda SBB meddelade i torsdags kväll att bolaget har ingått så kallade avsiktsförklaringar med befintliga hyresgäster om att sälja fastigheter för över tre miljarder kronor – i linje med fastighetsbolaget krisstrategi om att stärka balansräkningen med försäljning av tillgångar.

”Bolaget har sjösatt flera parallella processer för att stärka bolaget. Målet är stärka såväl likviditet som soliditet”, skriver Synnes.

Tappat två tredjedelar av börsvärdet

Den stora förlusten förklaras till stora delar av värdeförändringar på fastigheter på 5,9 miljarder och en valutasmäll på 1,6 miljarder. Värdeförändringar på finansiella instrument är en annan tung förlustpost på 750 miljoner.

SBB har till följd av krisen tappat två tredjedelar av sitt börsvärde sedan årsskiftet.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SBB:s uppgång och fall – folkaktien som rasar på börsen Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT