Åre hälsocentral görs om till sjukhus


Det är var i samband med att lokalerna skulle byggas om som idén om att göra om hälsocentralen till ett sjukhus väcktes. Här tar man redan i dagsläget emot många allvarliga skador, påpekar verksamhetschefen Kerstin Norrbin. Att skapa ett närsjukhus med en regelrätt akutmottagning är därför inget större steg, menar hon.

– Det här också en del av det redan pågående arbetet med omställning mot nära vård, att flytta ut mycket av vården från sjukhuset i Östersund, säger Kerstin Norrbin.

Digitala lösningar

Planen är att närsjukhuset ska inrymma akutmottagning, hälsocentral och förhoppningsvis även vårdplatser. Med detta menas alltså att personer ska kunna vara inneliggande för vård på sjukhuset.

Här ska även finnas många digitala lösningar, även det en del av omställningen mot nära vård. Genom detta ska patienter kunna monitoreras i sina hem med hjälp av olika digitala verktyg, och inte behöva åka in till sjukhuset utan att det är absolut nödvändigt.

Ska öppna 2024

Just nu genomförs planering tillsammans med medarbetare, specialister och Åre kommun. Invånarnas vårdbehov kartläggs också för att man ska veta vad som måste till i tillgänglighet, öppettider och kollektivtrafik.

Ambitionen är att man ska kunna öppna närsjukhuset i slutet av 2024.