Förstörelsen av Kertjbron som förbinder Ryssland med den annekterade Krimhalvön är ett slag mot den ryska militära logistiken – men också ett viktigt symboliskt slag, konstaterar överstelöjtnant Joakim Paasikivi.
Två människor dödades i attacken mot Kertjbron som ägde rum natten till måndagen. Allt pekar på att Ukraina ligger bakom attacken.
– Förstörelsen av den har en praktisk inverkan på den ryska logistiken, även om det hade varit ett hårdare slag mot just den militära logistiken om Ukraina hade lyckats förstöra järnvägsbron där de riktigt tunga transporterna går, men det går militära transporter på vägbron också, säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant på Försvarshögskolan till TT.
– Det är sannolikt så att man inte får någon omedelbar effekt vid fronten. Men allt som gör den ryska logistiken besvärlig är en tillgång för Ukraina.
Paasikivi säger att Kertjbron, som invigdes i maj 2018, är ett ”riktigt ryskt prestigeprojekt” – och därför är förstörelsen också ett oerhört viktigt symboliskt slag mot Ryssland och president Vladimir Putin.
Månfri natt
Attacken mot bron är den andra sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina. I oktober 2022 skadades bron av en lastbilsbomb som Moskva sade att Ukraina låg bakom – och som Ukraina för en tid sedan bekräftade.
Redan för en vecka sedan släppte det ukrainska försvaret ett videoklipp där man lät förstå att man inte ska semestra på Krim om man är ryss.
– Det har varit tydligt under lång tid att man från Ukrainas sida gärna vill attackera bron. Sedan är det en fråga om förmåga och tillfälle, säger Paasikivi.
Och det ser ut som att man lyckades pricka in det perfekta tillfället, enligt Paasikivi.
– Attacken genomfördes under en månfri natt, det var väldigt mörkt och övriga väderförhållanden var också gynnsamma – låg vind och lite vågor.
Kan påverka ryssarna
Uppgifter på sociala medier pekar också på att cirka 50 000 ryska turister nu försöker lämna Krim och hänvisas till att köra den långa vägen genom ockuperade östra Ukraina. Milslånga köer har rapporterats, något som enligt Paasikivi också påverkar den militära logistiken.
Enligt Paasikivi har man från statens håll, inte minst sedan den tidigare broattacken, framhållit att bron är världens bäst skyddade.
– Det här kan också få delar av den ryska befolkningen att återigen tycka att det här är lite obehagligt och märkligt och varför staten inte kan avstyra det här. ”Hur stark är staten?”.
Svar utlovas
På måndagen kallade president Vladimir Putin händelsen för en ”terrorattack” och utlovade ett svar.
– Självklart kommer ett svar från Ryssland. Försvarsdepartementet förbereder relevanta förslag, sade han i en i tv-sändning.
Paasikvi säger dock att Ryssland inte har mycket mer att komma med.
– Oavsett vad Ryssland skulle angripa Ukraina med har de redan använt och kommer att fortsätta att göra så länge de kan, undantaget massförstörelsevapen vilket jag fortfarande tror är osannolikt att de avser att använda, säger han.
– Att Ryssland försöker att lägga skuld på Ukraina är inte heller nytt utan det har de gjort vid varje större bakslag.