Ryssland förlänger inte spannmålsavtalet


Uppdaterad 11:29 | Publicerad 10:36

Kreml stoppar spannmålsavtalet, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Detta trots omvärldens försök att övertyga Ryssland till förlängning.

Överenskommelsen är avgörande för matpriser i hela världen.

Enligt Kremls talesperson Dmitrij Peskov kan avtalet återupptas när deras krav är uppfyllda.

”När den del av Svartahavsavtalet som relateras till Ryssland genomförs kommer Ryssland omedelbart att återgå till genomförandet av avtalet”, säger Peskov under en presskonferens enligt AP.

Från Kremls håll anser man att avtalet bara gynnat Ukraina. Så sent som i april varnade ryska utrikesminister Lavrov för att man inte skulle förlänga avtalet om inte det möter landets krav på export av gödningsmedel och jordbruksprodukter.

FN försök till räddning

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres skicka de ett brev i förra veckan till Putin där han föreslog olika förslag för att rädda avtalet. En talesman för FN sa under fredagen att Guterres fortfarande inväntar ett svar.

I ett telefonsamtal berättade Putin för sydafrikanske president Cyril Ramaphosa under lördagen att ”avtalet inte hade uppfyllt målet”.

– Det huvudsakliga målet med avtalet att frakta spannmål till länder i nöd, bland andra afrikanska stater, har inte implementerats, sa Putin.

Ryssland har velat att banken Rosselkhozbank, som hanterar jordbruksbetalningar, ska återintegreras i det internationella betalningssystemet Swift. Men EU har inte övervägt ryska banker som uteslutits.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

Avgörande för världens matpriser

Både Ryssland och Ukraina är bland världens största spannmålsexportörer. Innan kriget stod de för nästan en fjärdedel av världens spannmålsexport. FN och Turkiet förhandlade fram avtalet i juli förra året efter krigsutbrottet för att säkra spannmålsexporten på Svarta havet.

Spannmålsavtalet har varit avgörande för matpriser runtom i världen och allra mest för många utvecklingsländer som livnär sig på ukrainskt spannmål. Enligt siffror från FN har 47 procent av spannmålsexporten gått till höginkomstländer, 26 procent till medelinkomstländer och 27 procent till låginkomstländer.

Förlängningen är i Putins händer

Med avtalet på plats har fartyg med spannmål har kunnat segla längs en säker korridor till Bosporen i nordvästra Turkiet. För att sedan nå världsmarknaden.

Ryssland har flera gånger tidigare hotat med att avbryta uppgörelsen. Innan avtalets tredje förnyelse i maj hade Kreml gett vaga besked gällande en förlängning, för att till slut förlänga det i sista stund.

Rysslands president Vladimir Putin.
Rysslands president Vladimir Putin.