Tar narkotika för att kunna hantera den höga arbetsbelastningen
Uppdaterad 20:03 | Publicerad 19:54
De jobbar under ständig stress och blir pådrivna av chefer som följer varje steg de tar.
Men för många på Zalandos jättelager finns det inget annat alternativ än att försöka stå ut.
– Alla jag känner därinne använder narkotika i någon form, säger Esaias, 27.
Det var en nyanställd som erbjöd mannen som vi kallar Esaias två kartor med det narkotikaklassade läkemedlet tramadol. Kollegan sa att det skulle göra jobbet lättare, och Esaias bestämde sig för att testa.
– Det hade verkligen effekt. Dagarna började liksom flyta fram, säger han.
Enligt Esaias var han långtifrån ensam om att ta tabletter som ett sätt att hantera hetsen från cheferna och de monotona arbetsuppgifterna.
– Det gör att du slutar bry dig. Du tänker inte lika mycket på vad du gör, tiden går snabbare och det spelar inte så stor roll vad teamledarna säger till dig.
– Det är också väldigt vanligt att folk använder marijuana. De röker på efter jobbet för att kunna slappna av.
”Får aldrig komma ut”
Under de nästföljande två veckorna tog Esaias tramadol varje dag. Kanske hade han fortsatt med pillren längre än så om det inte hade varit för att han fastnade i en poliskontroll.
– De stoppade mig när jag var på väg till jobbet i min bil. De sa att jag såg påverkad ut, och jag fick följa med till stationen.
Det första testet var negativt, men poliserna skickade ett urinprov till ett labb för analys. Det visade sig innehålla spår av narkotika.
Esaias dömdes för ringa narkotikabrott. Hans arbetsgivare, logistikföretaget Ceva som driver lagret, fick dock aldrig reda på att han åkt fast. Nu har han fått ett nytt jobb, utan att domen dykt upp i någon kontroll.
Det tackar Esaias sin lyckliga stjärna för.
Att bli uppsagd är nämligen något av det värsta som skulle kunna hända 27-åringen. Han befinner sig i Sverige på ett tillfälligt uppehållstillstånd. Om ett år kan det omvandlas till ett permanent, men då gäller det att han kan visa att han har en säker försörjning.
– Det här får aldrig komma ut. Då är jag körd.
Måste ha jobb för att få stanna
Många på Zalandos lager lever under samma press som Esaias. De är helt beroende av ett fast jobb för att ha en chans att få stanna i Sverige. Det gör att de befinner sig i en mycket utsatt position.
– Om någon säger till dem att slicka golvet så slickar de golvet, säger Esaisas.
Emil Boss är förhandlingssekreterare på SAC Syndikalisterna. Det är vid sidan av Transport det största facket på lagret. Han delar Esaias bild av situationen.
– Migrationsstatusen är intimt förknippad med problemen som vi ser på den här arbetsplatsen. Anställningen har ett väldigt högt värde för de här människorna, och de står ut med mer än vad många andra skulle göra.
Fredrik Gemfors, ansvarig chef på Ceva Logistics, skriver i ett mejl att företaget har nolltolerans mot narkotika:
”Vår inställning är att missbruk ska bort, men att medarbetare ska vara kvar. Om vi upptäcker att en medarbetare har missbruksproblem så arbetar vi på de sätt vi kan för att de ska bli drogfria, främst genom företagshälsovården.”
Aftonbladet har sökt Transportarbetareförbundet. Facket har dock avböjt intervju med hänvisning till att det råder semestertider.