Dubblad vinst för Swedbank | SVT Nyheter


Rörelsevinsten för andra kvartalet lyfte till 12 456 miljoner kronor. Vinstmåttet visar resultatet före nedskrivningar, bankskatt och resolutionsavgifter.

In- och utlåningsräntor

Under motsvarande kvartal i fjol låg vinsten på 6 124 miljoner.

Räntenettot – det banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor – lyfte till 12 768 miljoner kronor. Det kan jämföras med ett räntenetto på 7 111 miljoner ett år tidigare.

Provisionsnettot – det banken drar in på avgifter och provision – steg till 3 811 miljoner, mot 3 516 miljoner ett år tidigare.

Högre marginaler

Banken förklarar det kraftiga lyftet för räntenettot med högre marginaler på bankens inlåning.

”Vi ser att våra kunder fortsätter att anpassa sig till det rådande ekonomiska läget. Vår exponering mot allt fastighetsrelaterat är i linje med bankens strategi och riskaptit. Kreditförlusterna minskade till strax under 200 miljoner kronor”, skriver vd Jens Henriksson i en kommentar i rapporten.

”Vi håller våra ledande positioner på bolån i hård konkurrens i samtliga hemmamarknader. I Estland, Lettland och Litauen ökade våra gröna bolån. I Sverige var bolånemarknaden avvaktande, även om bostadspriserna ökade något. Våra privatkunder fortsätter att amortera på bred front”, tillägger han.