Ekonomen om bankvinsterna: ”Inte bara av ondo”


I dagarna har beskeden kommit från flera olika banker att de gjort oväntat stor vinst det här kvartalet. Storbanken Swedbank, till exempel, hade dubbelt så stor rörelsevinst som motsvarande kvartal förra året. SEB och Nordea redovisade också stora lyft.

Samtidigt rapporteras det om att de stigande räntorna gör att låntagare måste skaffa inneboende, och att allt fler måste ansöka om amorteringsfrihet.

– Jag förstår att det kan vara provocerande att betala höga räntor och samtidigt se att bankerna tjänar stora pengar. Men det här är ju inte bara av ondo för samhället, säger Jens Josephson, docent i företagsekonomi vid Stockholms universitet.

Ett gyllene tillfälle

Enligt Jens Josephson kommer bankernas gyllene läge inte att vara för alltid. Räntenettot kommer att gå ner igen när marknadsförhållandena ändras, vilket Jens Josephson menar att man redan kan se tecken på.

– Om de inte har den här bufferten, det har vi ju sett exempel på under nittiotalskrisen till exempel. Då behövde staten komma till undsättning och hjälpa bankerna för att de inte skulle gå omkull, vilket kan bli en dyr historia för skattebetalarna.

Svårt att reglera vinsten

Det har kommit kritik från bland annat Socialdemokraterna och finansminister Elisabeth Svantesson (M), som säger att hon “inte utesluter att det kan behövas fler politiska initiativ för att öka konkurrensen på den svenska bankmarknaden”.

Men Jens Josephson tror att det skulle vara svårt att reglera bankernas vinster.

– Det är en ett pris som sätts på en fri marknad, och att bankerna skulle hålla tillbaka priset för att inte provocera låter osannolikt. Jag tror att det viktiga är att konsumenterna och spararna letar efter den bästa alternativen. Det kommer tvinga fram bättre villkor från bankerna.