Bakterier trivs i varmare vatten och i värsta fall kan den som sväljer vatten som innehåller skadliga bakterier drabbas av magsjuka, men det är inte bara bakterier som gillar värme utan även alger.
– Alger vill bada samtidigt som människor. När det är varm finns det risk att vattenkvalitén försämras med ökat antal bakterier och alger. Alger är inte så kul att bada i och vissa alger kan vara giftiga, säger Mikael Krysell, enhetschef för miljöövervakningen på Havs och vattenmyndigheten.
Få redovisade vattenprover
Havs och vattenmyndigheten www.havochvatten.se redovisar årligen vilka kommuner som registrerar vattenprover vid sina respektive badplatser. SVT Sápmi har granskat sju kommuner från söder till norr och deras redovisning av badvatten. Av de sju kommuner som SVT Sápmi gått igenom är det endast Piteå och Haparanda som redovisat årets vattenprover. Totalt har Piteå tagit alla vattenprover av 22 registrerade badplatser.
– Viktigt att göra de här proverna, folk vill ju veta vad det är för vattenkvalité och att vattnet är säkert att vistas i, säger Elin Lundman miljöinspektör Piteå kommun.
Det kan jämföras med Kiruna som har sex registrerade badplatser, men som inte redovisat för ett enda vattenprov de senaste åren.
– Vi har inga officiella badplatser i Kiruna så och har bara tagit prover vid förekommen anledning om någon hör av sig. För oss har det varit en klimatfråga för det har inte funnits en förfrågan, men nu är det ju annorlunda nu är det ju riktigt sommar, säger Helena Söderlund miljöchef på Kiruna kommun.
Har inte folk som vill bada rätt att veta vad det är för kvalité på badvattnet?
– Det är väl självklart, om det finns en lista på badplatser då ska du kunna få information. Det ska finnas information på kommunens hemsida så det behöver vi absolut uppdatera. Vi kommer att se över listan och se över vad vi ska göra till nästa år. Vi kanske måste tänka om angående provtagningarna, säger Helena Söderlund, miljöchef på Kiruna kommun.
Andra regler för EU-bad
Ingen av de övriga kommunerna som SVT Sápmi granskat har redovisat några testresultat från 2023. I vissa kommuner saknar en del badplatser provsvar sedan flera år tillbaka.
Det finns två olika regelverk som styr vattenprovtagningen. En badplats som har 200 badande under en sommardag ska anmälas som EU-badplats. Det innebär att det finns ett regelverk runt provtagningarna vars resultat redovisas till EU.
– Vid de två badplatserna som räknas som EU- bad tar vi flera prover varje säsong, det är Gläntan och Havsbadet. De övriga badplatserna åker vi ut till två gånger per säsong. Det är viktigt att vi är ute tidigt för folk vill ju bada, säger Elin Lundman miljöinspektör Piteå kommun.
För övriga badplatser står det kommunen fritt att ta prover, men många kommuner väljer att göra det. Det finns inte heller något direkt krav att kommuner ska rapportera in eventuella algblomningar, men enligt Mikael Krysell, enhetschef för miljöövervakningen på Havs och vattenmyndigheten, är det ändå många kommuner som informerar invånarna om det uppstår algblomning i badsjöarna.
Kommuner som inte redovisat provsvar 2023
Sorsele, inga provsvar registrerade från registrerade badplatser 2023
Älvdalen, inga provsvar registrerade från registrerade badplatser 2023. Flera badplatser har inga provsvar på flera år.
Vilhelmina, inga registrerade provsvar från registrerade badplatser 2023. Flera badplatser har inga provsvar på flera år.
Kiruna, inga registrerade provsvar från registrerade badplatser de senaste åren.
Arvidsjaur, inga registrerade provsvar för 2023.
Kommunen som redovisat provsvar 2023
Piteå, provsvar från samtliga registrerade badplatser.
Haparanda, provsvar från samtliga registrerade badplatser.