Kommer använda alla tillgängliga medel


I ett tv-sänt tal påstod Vladimir Putin att Polen vill invadera Belarus.

Sedan varnade han att Ryssland är redo att svara ”med alla tillgängliga medel”.

Nu skickar Polen trupper mot sin östra gräns och kallar upp den ryska ambassadören.

Ryske presidenten Vladimir Putin.
Ryske presidenten Vladimir Putin.

Efter det misslyckade kuppförsöket för en knapp månad sedan har den ryska privatarmén Wagner, ledd av Jevgenij Prigozjin, förpassats till Belarus.

Just nu håller Wagnergruppen en militärövning med belarusiska soldater i Brest, mindre än en mil från gränsen till Natolandet Polen. Enligt The Guardian kan så många som 2 500 Wagnersoldater ha tagit sig till Belarus, många från baser i Ukraina.

Flyttar soldater mot gränsen

På fredagen uppgav Polens säkerhetskommitté att trupper flyttas österut, mot gränsen, som svar på Wagners närvaro i grannlandet.

– Gemensamma övningar mellan belarusiska armén och Wagnergruppen är utan tvekan en provokation, sa Zbigniew Hoffmann, sekreterare i Polens säkerhetskommitté, till nyhetsbyrån Pap.

Beslutet om truppförflyttningarna fattades av Polens försvarsminister Mariusz Błaszczak på onsdagen. Hur många soldater det handlar om är oklart, men redan tidigare i juli uppgav Polens regering enligt The Guardian att upp till 1 000 militärer ska skickas för att försvara östgränsen.

– De här enheterna har till uppgift att öva, men också att avskräcka en möjlig angripare, sa Zbigniew Hoffmann till Pap på fredagen.

Wagnersoldater och belarusiska soldater i gemensamma övningar.
Wagnersoldater och belarusiska soldater i gemensamma övningar.

Putin: ”En attack mot Ryssland”

I Moskva, under ett tv-sänt möte med sitt nationella säkerhetsråd, svarade Putin med en serie utfall mot Polen. Utan bevis påstod han bland annat att Polen vill invadera Belarus, skriver The Guardian.

Sedan varnade han för konsekvenserna.

– En attack mot Belarus skulle vara en attack mot Ryssland. Och vi kommer att svara på den genom att använda alla tillgängliga medel, sa han enligt The Guardians översättning.

Putin påstod också, utan att presentera några belägg, att det finns planer på sätta in en polsk-litauisk styrka kring Lviv i västra Ukraina, ett område som tidigare tillhört Polen.

– Det är uppenbart: Om polska enheter går in i Lviv kommer de att stanna där för alltid, sa Putin enligt exilryska Meduza.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki.
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki.

Vreden efter orden om Stalin

Putin kom också med historiska referenser som omedelbart väckte vrede i Polen:

– De västra delarna av dagens Polen är en gåva från Stalin till polackerna. Har våra vänner i Warszawa glömt det? Vi kommer att påminna er.

I en skarp tweet på fredagskvällen svarade Polens premiärminister Mateusz Morawiecki med att anklaga Putin för historieförfalskning:

”Stalin var en krigsförbrytare, skyldig till hundratusentals polackers död. Den historiska sanningen kan inte diskuteras. Rysslands ambassadör kommer att kallas till utrikesministeriet”, skrev han.

Tysklands försvarsminister Boris Pistorius utlovade på fredagen sitt stöd till Polen i händelse av en Wagner-attack mot gränsen.

– Vi är enade, alltid i nära samarbete, inte bara när vi träffas fysiskt på försvarsministernivå. Om våra polska vänner behöver stöd, om det värsta händer, kommer de att få det, sa han enligt CNN på en presskonferens i Prag.