Moskva nekar attackplaner mot civila skepp


Anatolij Antonov. Arkivbild.
Anatolij Antonov. Arkivbild.

Ryssland har inga planer på att attackera civila skepp på Svarta havet. Det säger landets ambassadör i Washington efter anklagelser från USA.

Vita huset varnade i torsdags för att Moskva överväger att angripa civila skepp på Svarta havet och för att sedan lägga skulden på Ukraina.

Detta avfärdas nu av Rysslands Washington-ambassadör Anatolij Antonov.

”Försöken att tillskriva Ryssland förberedelser till attacker mot civila skepp är rena falsarier”, säger Antonov i en kommentar som publicerats på Telegram, rapporterar Reuters.

Ambassadören påstår att USA:s uttalanden i stället ska ses som ett försök att ”dölja deras egna destruktiva aktiviteter” som syftar till att förstöra de tidigare avtal om spannmålstransporter som ingicks i Istanbul ifjol.

Kreml drog sig så sent som i måndags ur avtalet som garanterar säkerheten för de fartyg som fraktar spannmål från Ukraina via Svarta havet.

Under onsdagen meddelade det ryska försvarsdepartementet att alla fraktfartyg som seglar till ukrainska hamnar vid Svarta havet ska betraktas som ”potentiella bärare av militär utrustning”.