Vi fortsätter framåt – Greta Thunberg efter domen



Greta Thunberg har blivit dömd till att betala dagsböter för ohörsamhet mot ordningsmakten. Domen föll i Malmö tingsrätt efter en klimataktion i oljehamnen i Malmö tidigare i sommar. Thunberg fick 30 dagsböter à 50 kronor och ska också betala 1 000 kronor till Brottsofferfonden. Trots domen aviserar Thunberg att hon inte kommer att sluta med sina klimataktioner. Hon menar att de som handlar enligt vetenskapen får betala priset och blir åtalade, medan fossilindustrin går ostraffad.

I rätten förnekade Thunberg att hon begick brott och menade att hennes agerande var försvarligt på grund av klimatkrisen. Domen hävdar dock att detta argument inte friar henne från ansvar. Åklagaren visade filmbevis där Thunberg och andra unga personer blockerade vägen i oljehamnen, och polisen uppmanade dem att flytta på sig. Thunberg hävdar att de var lugna och inte orsakade någon skada.

Vittnesmål från en polis på platsen vittnar om att aktivisterna inte hade sökt tillstånd för demonstrationen och att de hindrade trafiken. Trots att Thunberg fick möjlighet att ställa en fråga till vittnet om klimatkrisen, svarade denne att han inte visste hur man kan bromsa den.

Flera personer fanns utanför tingsrätten för att stödja Thunberg, bland andra från Ta Tillbaka Framtiden och Fridays for Future. Ta Tillbaka Framtiden skriver att de inte kommer att vänta utan kommer att göra allt de kan för att stoppa användningen av fossila bränslen. De anser att det är beklagligt att klimataktivister kriminaliseras medan förorenaren och hotet mot jorden och livets framtid går ostraffade.

Thunberg kommer att betala böterna och beklagar domen, men fortsätter trots detta med sina klimataktioner.