Mamma-magi: Lärandet av goda råd från Japan



Protester i Japan efter ”råd” till nyblivna mammor

En enkät med frågor om vad nyblivna fäder tycker är mest irriterande med sina fruar sedan de fått barn har lett till en våg av protester i Japan. En borgmästare har nu bett om ursäkt och stoppat utdelningen av enkätdokumentet på grund av att det förolämpat många människor.

Enligt dokumentet är några av svaren på frågorna om vad som stör fäderna mest med sina fruar efter att de fått barn att de inte hinner med hushållsarbetet på grund av att de är så upptagna med barnet, och att de blir irriterade för ingenting.

Reaktionerna har varit häftiga, med kvinnor som uttrycker ilska och besvikelse genom sociala medier, telefonsamtal och mejl. Många kritiserar också att dokumentet inte innehåller råd till männen om vad de inte bör göra mot sina fruar före och efter förlossningen.

Stadens ledning har nu bett om ursäkt och meddelat att de kommer att sluta dela ut dokumentet. Borgmästaren har också erkänt att dokumentet innehåller uttryck som främjar stereotypa könsroller.

Det här visar på den pågående kampen för jämställdhet i Japan, där kvinnor kämpar för ökad jämställdhet och mot stereotyper och traditionella könsroller. Samtidigt står myndigheterna inför en utmaning då landets befolkning minskar snabbt och de desperat försöker få japanerna att skaffa fler barn.