Händelsen utlöser en särskild polisinsats



Efter de senaste protesterna mot koranbränningarna i Sverige har polisen inlett en särskild händelse. Enligt polisens pressekreterare Mark Vadasz innebär detta att vissa medarbetare på Noa, nationella operativa avdelningen, samlas för att koncentrera sig på ärendet. Han jämför detta med att ett sjukhus går upp i ett stabsläge och beskriver det som en arbetsmetodik som används i händelser som den ordinarie polisverksamheten inte är anpassad för.

En särskild händelse definieras av polisen som en ”plötslig, oförutsedd eller inplanerad händelse som den ordinarie polisverksamheten inte är anpassad för”.

Mark Vadasz försäkrar att det inte finns några specifika hot eller händelser som har lett till beslutet att inleda en särskild händelse. Istället handlar det om den nuvarande säkerhetssituationen och det allmänna omvärldsläget.

Säkerhetsläget i Sverige bedöms för närvarande vara en trea på en femgradig skala. Det innebär att hotnivån är förhöjd och att det finns möjlighet för ett attentat att inträffa, enligt Susanna Trehörning, biträdande chef för kontraterror och författningsskydd vid Säkerhetspolisen.

Trots att terrorhotnivån inte har höjts officiellt anses Sverige nu vara ett prioriterat mål för terrorattentat efter koranbränningarna, enligt Säkerhetspolisen.

I region Väst har polisen också meddelat att de ökar beväpningen på grund av den försämrade säkerhetssituationen. Personal i polisbilar kommer nu alltid att ha med sig förstärkningsvapen i form av vapnet MP5. Även på polisstationer i region Väst har graden av beväpning ökat.