Njut av en simtur i Seine



Parissjöarna blir badbara för 16 miljarder kronor

Från och med nästa sommar kommer invånarna och turisterna i Paris ha möjlighet att ta ett dopp i Seine. Totalt 16 miljarder kronor kommer att investeras för att göra floden i den franska huvudstaden badbar. Planen är att bygga 20 badplatser längs floden.

Det har varit förbjudet att bada i Seine i ungefär 100 år på grund av flodens smutsighet, höga bakteriehalter och föroreningar. Men vattenkvaliteten har gradvis förbättrats under de senaste decennierna. Även om Paris tidigare borgmästare Jacques Chirac lovade att bada i Seine 1990 för att visa att floden hade blivit ren, uppfylldes inte detta löfte.

Tack vare bättre reningssystem och hantering av avloppsvatten har vattenkvaliteten fortsatt att förbättras. Inför OS i Paris 2024 satsar den franska staten, tillsammans med Paris stad och dess kranskommuner, 1,4 miljarder euro (ca 16 miljarder kronor) på att göra floden badbar till nästa sommar.

En indikation på att Seine har blivit renare är ökningen av fiskpopulationen. Idag finns det 36 fiskarter i Seine, jämfört med bara tre på 70-talet.

Det är dock förekomsten av koli-bakterier och intestinala enterokocker som kommer att avgöra om vattnet är badbart eller inte. För att förbättra vattenkvaliteten kommer det att göras stora investeringar i desinfektionssystem vid reningsverken samt bygga en stor bassäng för regnvatten. Planeringen av badplatser längs kajerna pågår också, och Paris stad har redan tillkännagett att tre platser kommer att öppnas för allmänheten nästa sommar. Målet är att ha totalt 20 badplatser längs Seine år 2030.