Hongkong stänger ner HBTQI-radioprogram



Ett radioprogram som har främjat jämställdhet för hbtqi-personer kommer att avslutas efter 17 år på Hongkongs public servicebolag, enligt bolagsledningen vid RTHK. Nedläggningen av programmet ”Vi är familj” hänvisas till ”programändringar”. Denna åtgärd sker efter att Peking krossade Hongkongs demokratirörelse och införde en nationell säkerhetslag 2020, vilket har tystat oliktänkande och splittrat civilsamhället enligt kritiker.

Programledaren Brian Leung säger att han var beredd på att showen skulle avslutas, men att han inte fick en tillfredsställande förklaring från bolagsledningen. ”Vi är familj” bröt mot RTHK:s normer när det lanserades 2006 genom att vara en sällsynt plattform som främjade hbtqi-rättigheter genom en blandning av småprat, nyheter och gästintervjuer.

Brian Leung betonade vikten av att kunna vara värd för ett sådant program på ett offentligt mediebolag och sade att det i sig var en markering. Stödet för samkönade äktenskap har ökat stadigt i Hongkong, särskilt bland yngre invånare. Trots detta har det Pekingvänliga ledarskapet inte visat något intresse för att anta lagar som främjar hbtqi-personer.