Kina sätter begränsningar på exporten av drönare



Kina begränsar export av drönare på grund av situationen i Ukraina

Kina har infört restriktioner på sin export av långdistansdrönare med hänvisning till Rysslands krig i Ukraina och risken för att drönare kan användas för militära ändamål. Kina är en av världens ledande tillverkare och exportörer av drönare.

Kinas regering, under ledning av Xi Jinping, har en vänskaplig relation med Ryssland men har uttryckt neutralitet i det pågående kriget mot Ukraina. Det har kommit rapporter om att båda sidor kan ha använt drönare tillverkade i Kina för spaning och eventuella attacker.

Begränsningarna av exporten träder i kraft på tisdagen och syftar till att förhindra att drönare används i icke-fredliga syften, enligt Kinas handelsministerium.

De drönare som omfattas av begränsningarna är de som kan flyga utan att vara synliga för operatören, kan stanna i luften i mer än 30 minuter, är utrustade med tillbehör som kan kasta föremål och väger mer än sju kilo, enligt ministeriet.

Regeringen försvarade på fredagen sitt samarbete med Ryssland och hävdade att det handlar om normalt ekonomiskt och handelsmässigt samarbete. USA:s regering har dock varnat Kina för ospecificerade konsekvenser om landet fortsätter att stödja Rysslands invasion i Ukraina.

Källa: Aftonbladet (bild och text)