Dagens nyheter: 1 augusti


• Satsning i Bergsjö för att äldre ska klara värmeböljor

Äldreboendet i Bergsjö kommer att installera luftkonditionering i varje lägenhet för att hjälpa de äldre att klara av värmeböljor.

En satsning har gjorts för att förbättra boendemiljön för de äldre. Genom att installera luftkonditionering i varje lägenhet kan de äldre boende hålla en mer behaglig temperatur, vilket är särskilt viktigt under sommarperioden när det blir varmt.

Satsningen kommer efter att man har sett att äldre personer är extra känsliga för värme och att värmeböljor kan leda till hälsoproblem för dem. Genom att sätta in luftkonditionering i varje lägenhet kan man hjälpa de äldre att undvika dessa problem och få en bättre livskvalitet.

Enhetens chef, Heléne Söderlund, betonar vikten av satsningen och berättar att de äldre nu kommer att kunna bo mer bekvämt och säkert även under de varmare perioderna.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hör enhetschef Heléne Söderlund om varför satsning på luftkonditionering är viktig. Foto: Barbro Sellin SVT

• 40 år sedan start – så var det när folkteatern kom till Gävleborg

Länets kulturella historia firar en speciell dag då det har gått 40 år sedan folkteatern etablerades i Gävleborg.

Denna milstolpe markerar en viktig tid i regionens kulturella utveckling och har bidragit till att berika teaterlivet i området. Genom åren har folkteatern i Gävleborg framfört många framgångsrika produktioner och blivit en viktig kulturell institution för både invånare och besökare.

Den konstnärliga ledaren blickar nu framåt och ser fram emot att fortsätta förvalta och utveckla teatern för att uppnå ännu större framgångar i framtiden.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Följ med bakåt i tiden och ta del av några av folkteaterns höjdpunkter under åren. Foto: SVT arkiv

• Regionen varnar för bedrägeri med falska läkare som ringer patienter

Regionen har gått ut med en varning för bedrägeri där falska läkare ringer patienter. Detta är en form av phishing-bedrägeri där bedragaren försöker lura patienterna att lämna ut känslig information.

Regionen uppmanar allmänheten att vara försiktig och inte lämna ut personlig information över telefon till personer de inte känner eller inte kan verifiera som legitima. Har man misstankar om att man blivit utsatt för bedrägeri bör man kontakta polisen.

För att skydda sig mot dessa bedrägerier uppmanas allmänheten att vara vaksam och aldrig lämna ut personlig information över telefon. Att vara försiktig och skeptisk kan bidra till att undvika att bli lurad av falska läkare eller andra bedragare.

Missa inte heller våra lokala nyhetssändningar som går att se på SVT Play.

Om du har några nyhetstips kan du mejla dem till gavleborg@svt.se.